wtorek, 16 grudnia 2014

Śledź w oleju paprykowym pikantnym

 Śledzia nie może zabraknąć, oczywiście w nowej odmianie, tym bardziej u takiego "śledziojada" jak ja, tak więc podtrzymując tradycję ...
Składniki. 
* 6 – 8 płatów matiesa;
* 10 dag cebuli;
* 1 owoc papryki białej; ¹ ]
* 1/2 owocu papryki czerwonej; ¹ ]
* ok 250 ml oliwy; ² ]
* ok 100 ml przecieru paprykowego;
* 1 łyżeczka pieprzu zielonego świeżo mielonego; ³]
* 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego; ³]
* 1/2 łyżeczki liści laurowych mielonych;
* 5 ziaren ziela angielskiego.
---------------

¹ ]- można dowolnie lub z pominięciem papryki świeżej, ja dodaję bo po prostu jestem jej smakoszem;
² ]- podaję w przybliżeniu, ilość zależna od użytego naczynia;
³] – można jeden z pieprzów.
Wykonanie.
Oliwę podgrzej dość mocno (ok. 50 - 60 º C), z dodatkiem przecieru paprykowego ¹ ], po zdjęciu z ognia dodaj pieprz zielony, zmielony liść laurowy, pozostaw pod przykryciem do wystudzenia, wymieszaj/zmiksuj całość przed dodaniem do reszty składników.
Wymoczone do smaku płaty śledzia pokrój w poprzek płatów na ok 1 -2 cm kawałki, przesyp czarnym pieprzem i mocno pokruszonym zielem angielskim, odstaw w chłodne miejsce. Pokrój w piórka cebulę i paprykę. W szklanym lub ceramicznym naczyniu, układaj warstwy: cebula wymieszana z papryką, warstwa śledzia, polej wystudzoną zalewą oliwną, znów dwie warstwy , polej mieszanką oliwną, aż do wykorzystania całości składników.


I to by było na tyle, po dwóch dniach tylko wypada życzyć.
SMACZNEGO
---------------------------
¹ ] - lub bardzo mocno zmiksowanymi świeżymi owocami papryki, podsmażonymi na odrobinie oliwy, lub oleju ryżowego (ma wysoką temperaturę dymienia, bez utraty wartości).

4 komentarze:

  1. Witam Kaziu, nie bardzo trawię surowej cebuli w śledziach i pomyślałam żeby tą cebulkę zeszklić razem z papryką ( tak jak się robi w śledziach ala Milanówek), jak się na to zapatrujesz... myślę, że tak zrobię i dam ci znać ale najpierw muszę zrobić przecier paprykowy - oczywiście z twojego przepisu. pozdrawiam jasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj na durszlaku sparzyć cebulę przelewając wrzątek i od razu przelej lodowatą wodą. Kiedyś tak robiłem bo jedna moich Pomarańczy, miała problemy po spożyciu świeżej cebuli.
      Pychol
      Kazik

      Usuń
  2. Kaziu zrobiłam.... przecier paprykowy i dalej te właśnie śledzie i.... niestety mdłe, gdy dodałam cytrynę od razu smak się poprawił. Twój przecier nie ma w składzie żadnego kwasu tylko sól, przepis na śledzie też nie zawiera kwasu... czy to błąd w przepisie? Po dodaniu odpowiedniej ilości kwasu w postaci soku z cytryny śledzie pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "jasiu",. prawdopodobnie cały "vic" tkwi w cebuli. Robiąc akurat do tego przepisu miałem piekielnie ostrą cebulę, Ty prawdopodobnie sparzyłaś (jak do poprzedniego komentarza), albo udusiłaś(?!). Mówiąc szczerze nie pomyślałem o tym, że to sprawi tak dużą różnicę, ale spróbuję zrobić na sparzonej cebuli z dodatkiem soku z cytryny, lub octu jabłkowego. Może odrobina koncentratu pomidorowego?.. no tak, ale to już będzie coś innego, inny przepis.

      Usuń