Składniki.
* 500 g łazanek;
* 200 g penne/krótkie rurki;
* 100-150 g kapusty włoskiej;
* 150-200 ml wody gorącej;
* 100-150 g słoniny;
* 300 g kiełbasy ( grubo mielonej);
* 150 g cebuli;
* 6 pomidorów dużych;;
* 1 średni (ok 1000 g) kabaczek;
* 4 jajka;
* 200 ml mleka;
* 100 g sera żółtego;
* 1 łyżka papryki słodkiej mielonej;
* curry, majeranek, bazylia, pieprz naturalny, sól;
* tarta bułka do wysypania naczynia, w którym będzie zapiekanie.
------------------------------------
Do
zapiekania użyłem brytfanny o wymiarach
36 x 21 x 7 (cm)
36 x 21 x 7 (cm)
Wykonanie.
Łazanki
oraz pene gotuj w czasie o połowę mniejszym aniżeli podany na
opakowaniu przez producenta. Odcedź przepłucz zimną wodą.
Kapustę pokrój kwadraty (jak łazanki), zalej wrzątkiem, odstaw.
Kabaczek
obierz pokrój w 1-1,5 cm plastry, lekko posyp solą i curry.
Słoninę
wytop do brązowej skwarki (te możesz zjeść albo pokrusz i dodaj
do kapusty), na wytopiony tłuszcz wrzuć kiełbasę pokrojoną w
super cienkie plasterki*) razem z cebulą, smaż do porządnego
zeszklenia cebuli. Odlej nieco tłuszczu do naczynia w którym
będziesz zapiekać całość, najlepiej przy pomocy pędzelka
wysmaruj wnętrze, obficie posyp tartą bułką.
Dno
i ścianki wyłóż plastrami kabaczka, dopasuj by jak najszczelniej
pokryć ścianki. Pene rozłóż na dnie, na powierzchni kabaczka.
Odcedzoną
kapustę, wymieszaj z łazankami, przesmażoną kiełbasą z cebulą
oraz bazylią , majerankiem pieprzem i solą. Trzy pomidory obierz ze
skórki, pousuwaj nasiona i pokrojone w dowolną kostkę dodaj do
sporządzonej mieszanki. Całość wyłóż do naczynia równomiernie
rozłóż i lekko ugnieć.
Wymieszaj
dokładnie mleko z jajkami i papryką,wylej na całość, połóż
na wierzch plastry z pozostałych pomidorów (bez skórek), pomiędzy
nimi wysyp starty na wiórki (lub pokrojony w kostkę) ser.
Zapiekaj:
45 min pod aluminiową folią (zrób 4 -5 małych dziurek) w temp.
180º
C;
+ 15 min po zdjęciu folii, do zbrązowienia sera ,
w temp. 200º C.
------------------------
*)
- stosowany przeze mnie prosty sposób to: zamrożenie kiełbasy,
następnie po ściągnięciu flaka (najpierw polej wodą zimną, co
ułatwi ściąganie), użyj maszynki do krojenia chleba, ustawionej
na 1-1,5 mm grubości).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz