niedziela, 30 września 2012

Kapuśniak wg Imre z puszty

Dawno temu, podczas "turystycznych" wojaży po krajach demoludu zaprzyjaźniłem się z mieszkańcami krainy nad Balatonem. Poznałem wspaniałą rodzinę, której nestor Imre, mieszkał na puszcie, mając prawie 80 lat , ciałem był młodzieniaszkiem: na konia nieosiodłanego wsiadał w biegu, a duszą , ... był wspaniałym człowiekiem i Przyjacielem. Polskę pamiętał z lat  których nie chciał pamiętać, jako dezerter ukrywał się w pewnej rodzinie w Polsce, z której po wyzwoleniu zabrał do swojego kraju żonę. Potrafił wiele, a jako że znał wiele naszych dań, postanowił uhonorować mnie tą właśnie  ulubioną zupą, którą gotowała jego Żona, której już wówczas nie było ... 
 Ja pozostawiłem Jemu przepis na nasz polski bigos, w zamian dostałem na leczo i kilka innych.

Składniki.(na 8 porcji).
* 40 dag kapusty kiszonej;
* 30 dag kości wędzonych od schabu/żeberek;
* 4 szt kiełbasy (śląskiej);
* 1 duża cebula;
* 4-5 grzybków suszonych;
* 2-4 liści laurowych;
* 4 -5 ziarna jałowca;
* ½ łyżeczki pieprzu naturalnego(!);
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 1 ząbek czosnku;
* seler (wielk. jaja); marchew(15cm); pietruszka(15cm);
* 4 duże jabłka winno-kwaśne;
* 1 łodyga lubczyku lub łyżka suszonego;
* 18-24 szt ziemniaków wielkości jaja;
* sól;
* 20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w słupki;
* 20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w kosteczkę.
Wykonanie.
 Kapustę odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw!). Połowę kapusty zalej odpowiednią ilością wrzącej wody, dodaj liście laurowe i ziarna jałowca, doprowadź do wrzenia i pozostaw na lekkim "pyrkotaniu". Grzybki zalej wrzątkiem i po nasiąknięciu pokrój w paseczki, dodaj wraz z wodą do kapusty.
  Do drugiego garnka z wrzątkiem włóż żeberka/kości, dodaj selera oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę, gotuj ok 30min, wyjmij kości z garnka, a wywar z warzywami wlej do kapusty. Mięso obrane z kości dodaj do garnka. Usuń selera. Dodaj pokrojony czosnek. 
  Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
W osobnym garnku wstaw ziemniaki normalnie osolone.
Boczek pokrojony w słupki podsmaż na patelni, gdy już będzie szklisty dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula zacznie żółknąć dodaj druga połowę kapusty i całość podsmażaj na silnym ogniu, często mieszając ok 5minut, wszystko dołóż do garnka..
  Gotuj jeszcze ok 20minut. Dodaj przekrojone na 4 części jabłka nie obrane ale pozbawione gniazd nasiennych oraz kiełbasy przekrojone na połowy, dodaj też lubczyk i gotuj jeszcze ok 10 minut. Wlej sok uprzednio wyciśnięty i tylko zagotuj ( już nie gotuj).
Podsmaż na brązowo boczek pokrojony w kostkę, odstaw.
  Podawaj dokładając na talerz ćwiartkę jabłka (każdy sam już na talerzu rozgniecie sobie jabłko i usunie skórkę) i ½ kiełbasy. Ziemniaki (po 2-3 na osobę) podawaj na małym talerzyku polane/posypane skwarkami z boczku.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam przepisy które mają swoją historię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przeczytaniu Twojego wpisu, zastanowiłem się i przejrzałem swoje przepisy. Faktycznie, to większość z nich ma swoją mniej lub bardziej ciekawą historię, a niektóre nawet śmieszną.
      Będę musiał pokonać weryfikacji i być może wstawiać przed przepisami.
      pychol

      Usuń