Ja pozostawiłem Jemu przepis na nasz polski bigos, w zamian dostałem na leczo i kilka innych.
Składniki.(na 8 porcji).
*
40 dag kapusty kiszonej;
*
30 dag kości wędzonych od schabu/żeberek;
*
4 szt kiełbasy (śląskiej);
*
1 duża cebula;
*
4-5 grzybków suszonych;
*
2-4 liści laurowych;
*
4 -5 ziarna jałowca;
*
½ łyżeczki pieprzu naturalnego(!);
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
*
1 ząbek czosnku;
*
seler (wielk. jaja); marchew(15cm); pietruszka(15cm);
*
4 duże jabłka winno-kwaśne;
*
1 łodyga lubczyku lub łyżka suszonego;
*
18-24 szt ziemniaków wielkości jaja;
*
sól;
*
20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w słupki;
*
20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w kosteczkę.
Wykonanie.
Kapustę
odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw!). Połowę kapusty zalej
odpowiednią ilością wrzącej wody, dodaj liście laurowe i ziarna
jałowca, doprowadź do wrzenia i pozostaw na lekkim "pyrkotaniu". Grzybki zalej wrzątkiem i po nasiąknięciu pokrój w
paseczki, dodaj wraz z wodą do kapusty.
Do
drugiego garnka z wrzątkiem włóż żeberka/kości, dodaj selera
oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę, gotuj ok 30min,
wyjmij kości z garnka, a wywar z warzywami wlej do kapusty. Mięso
obrane z kości dodaj do garnka. Usuń selera. Dodaj pokrojony
czosnek.
Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
W
osobnym garnku wstaw ziemniaki normalnie osolone.
Boczek
pokrojony w słupki podsmaż na patelni, gdy już będzie szklisty
dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula zacznie żółknąć
dodaj druga połowę kapusty i całość podsmażaj na silnym ogniu,
często mieszając ok 5minut, wszystko dołóż do garnka..
Gotuj
jeszcze ok 20minut. Dodaj przekrojone na 4 części jabłka nie
obrane ale pozbawione gniazd nasiennych oraz kiełbasy przekrojone na
połowy, dodaj też lubczyk i gotuj jeszcze ok 10 minut. Wlej sok
uprzednio wyciśnięty i tylko zagotuj ( już nie gotuj).
Podsmaż
na brązowo boczek pokrojony w kostkę, odstaw.
Podawaj
dokładając na talerz ćwiartkę jabłka (każdy sam już na talerzu
rozgniecie sobie jabłko i usunie skórkę) i ½ kiełbasy. Ziemniaki
(po 2-3 na osobę) podawaj na małym talerzyku polane/posypane
skwarkami z boczku.
Uwielbiam przepisy które mają swoją historię :)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu Twojego wpisu, zastanowiłem się i przejrzałem swoje przepisy. Faktycznie, to większość z nich ma swoją mniej lub bardziej ciekawą historię, a niektóre nawet śmieszną.
UsuńBędę musiał pokonać weryfikacji i być może wstawiać przed przepisami.
pychol