Serwowałem z pomidorkami koktailowymi, jak na foto.
Składniki.
* 50 dag fasoli białej lub czerwonej;
* 75 dag kalafiora;
* 1 szklanka szczypioru świeżego lub ½ suszonego;
* 2 jajka;
* 1 ząbek czosnku
* ½ -1 szkl mąki kukurydzianej;
* tymianek, rozmaryn, pieprz zielony, sól;
* olej do smażenia.
Wykonanie.
Fasolę
ugotuj, dokładnie odsącz, zmiksuj ale niezbyt dokładnie. Kalafiora
ugotuj (najlepiej na parze!) na pół twardo (modniej jest al
dente),
pognieć widelcem usuwając jednocześnie włókna z głąba.
Po
wystudzeniu obu głównych składników połącz je, dodaj połowę
mąki i pozostałe składniki, wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, dopraw i wymieszaj całość.
Odstaw
na pół godziny. Powstała masa wina dać się uformować na
kotleciki, jeśli trzeba dodaj resztę mąki.
Smaż
na minimalnej ilości oleju, bez panierowania.
Gdy
masz już wprawę w tzw „suchym smażeniu” i używasz patelni
teflonowej, olej wlej do masy i dokładnie wymieszaj, potem smaż już
bez natłuszczania patelni.
Doskonałe
jako zwykłe danie, kolacja, przekąska czy jako posiłek podczas wypadów na
ryby, grzyby, po zawinięciu w folię aluminiową.
A czy można by użyć fasolę z puszki?
OdpowiedzUsuńAniu, nie próbowałem, ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie by wykorzystać fasolę z puszki. Może spróbuj fasolę pozostawić na durszlaku na kilka godzin. Mąka kukurydziana jest bardzo "łakoma" na wodę więc chyba uda Ci się ta próba.
UsuńPozdrawiam :-))
Wykonałam z fasoli w puszce, bo to naprawdę oszczędza sporo czasu pracującej matce i żonie :) Smakowały rewelacyjnie ale...rozpadały się na patelni. Czasami mam takie problemy, bo mieszkam wysoko i tutaj mąka zachowuje sie "dziwnie". Placki były tak smaczne, że na pewno będe próbowała zmian dostosowanych do mojego klimatu, o czym doniosę :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAniu, spróbuj dodać oprócz mąki kukurydzianej, łyżeczkę skrobi kukurydzianych i jeszcze jedno jajko. Widocznie za dużo "wilgoci" było w fasoli.
UsuńPychole i pozdrowienia dla Rodzinki.