Dodatkiem do każdej z wersji może być jajko dodane na wzór naszej jajecznicy z pomidorami ale tego już w samym przepisie nie podaję, chociaż w tym przypadku jajko nie jest obcym dodatkiem na Węgrzech.
Składniki.
*
3 kg owoców papryki;
*
20 dag boczku wędzonego;
*
15 dag wołowiny (może być pręga);
*
25 dag wieprzowiny (dowolna ale chude mięso);
*
5-7 dag smalcu;
*
50 dag malutkich(!) pieczarek;
*
40 dag cebuli;
*
500 ml soku pomidorowego;
*
50 dag pomidorów;
*
3-5 liści laurowych;
*
1 czubata łyżka papryki słodkiej mielonej;
*
ok 1 łyżeczki papryki ostrej mielonej lub chili/pasty chili; ¹)
*
1 łyżka mączki grzybowej ( zamiennie kostka bulionu grzybowego);
*
sól;
*
100 ml czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego;
*
łyżka majeranku, 2-4 ząbki czosnku.
---------------------------
¹)
- dodawaj częściowo ilość do uzyskania stopnia ostrości potrawy
wg własnego smaku/gustu.
Potrzebne
„przyrządy”: gar o pojemności 6 ltr, duża patelnia, krążek
dystansowy.
Wykonanie.
Paprykę
oczyść z nasion, nie musisz usuwać białej części miąższu,
pokrój w dowolne kawałki, niekoniecznie regularne.
Boczek
pokrój w (ok 1 cm) kostkę lub paski.
Pomidory
sparzone i obrane ze skórki, pokrój w dowolne kawałki.
Cebulę
pokrój w niezbyt cienkie piórka.
Na
smalcu obsmaż boczek, gdy tłusta część zacznie być szklista
dodaj cebulę, gdy cebula zacznie brązowieć przełóż boczek z
cebulą łyżką cedzakową do garnka, dodaj 3-5 liści laurowych,
wlej sok pomidorowy, całość ustaw na średnim ogniu, na płytce
dystansowej. Dodaj pokrojone pomidory i część papryki.
Wołowinę
pokrój w kostkę ok 1 cm, porządnie obsmaż na pozostałym
tłuszczu, dodaj do gara. Tak samo zrób z wieprzowym mięsem. Oba
mięsa przekładaj łyżką cedzakową. Wrzuć resztę pokrojonej
papryki.
Każdorazowo
po dodaniu składników wymieszaj „wsad”.
Na
pozostały tłuszcz wrzuć pieczarki obsmażaj je na brązowo.
Wstaw
płomień na poziomie „pyrkotania gara”, dodaj resztę
składników, poza winem i majerankiem, duś teraz już pod
przykryciem.
Po
60 minutach wlej wino i po ok 30 minutach dodaj majeranek.
Łyżką
cedzakową wyjmij pieczarki z patelni, tłuszcz dodaj do
garnka,dokładnie wymieszaj. pieczarki trzymaj na patelni pod
przykryciem, by nie ostygły.
Podstawowe
leczo jest już gotowe do podania na stół.
Odejmij
do mniejszego garnka 1/3 leczo i do tej części dodaj pieczarki, po
kwadransie pyrkotania tej odmiany można też już zaspokoić głód.
Najlepiej do leczo smakuje białe pieczywo, szczególnie z mąki kukurydzianej.
Jak
wiele dań można i leczo zamrozić. Stosuję do tego woreczki
wkładane do foremek po mięsie porcjowanym,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz