poniedziałek, 17 września 2012

Leczo w dwóch odsłonach

 Leczo, danie tak "sztandarowe" na Węgrzech, jak nasz bigos w Polsce i tak samo wielokrotnie przekształcane,  i przez każdego twórcę nazwane oryginalnym węgierskim. Być może moja odmiana nie okaże się wielkim sprofanowaniem tego dania i przypadnie Tobie do gustu. Być może stanowi on pewną odmianę tego przepisu.
Dodatkiem do każdej z wersji może być jajko dodane na wzór naszej jajecznicy z pomidorami ale tego już w samym przepisie nie podaję, chociaż w tym przypadku jajko nie jest obcym dodatkiem na Węgrzech.

Składniki.
* 3 kg owoców papryki;
* 20 dag boczku wędzonego;
* 15 dag wołowiny (może być pręga);
* 25 dag wieprzowiny (dowolna ale chude mięso);
* 5-7 dag smalcu;
* 50 dag malutkich(!) pieczarek;
* 40 dag cebuli;
* 500 ml soku pomidorowego;
* 50 dag pomidorów;
* 3-5 liści laurowych;
* 1 czubata łyżka papryki słodkiej mielonej;
* ok 1 łyżeczki papryki ostrej mielonej lub chili/pasty chili; ¹)
* 1 łyżka mączki grzybowej ( zamiennie kostka bulionu grzybowego);
* sól;
* 100 ml czerwonego wina półsłodkiego lub słodkiego;
* łyżka majeranku, 2-4 ząbki czosnku.
---------------------------
¹) - dodawaj częściowo ilość do uzyskania stopnia ostrości potrawy wg własnego smaku/gustu.
Potrzebne „przyrządy”: gar o pojemności 6 ltr, duża patelnia, krążek dystansowy.
Wykonanie.
Paprykę oczyść z nasion, nie musisz usuwać białej części miąższu, pokrój w dowolne kawałki, niekoniecznie regularne.
Boczek pokrój w (ok 1 cm) kostkę lub paski.
Pomidory sparzone i obrane ze skórki, pokrój w dowolne kawałki.
Cebulę pokrój w niezbyt cienkie piórka.
Na smalcu obsmaż boczek, gdy tłusta część zacznie być szklista dodaj cebulę, gdy cebula zacznie brązowieć przełóż boczek z cebulą łyżką cedzakową do garnka, dodaj 3-5 liści laurowych, wlej sok pomidorowy, całość ustaw na średnim ogniu, na płytce dystansowej. Dodaj pokrojone pomidory i część papryki.
Wołowinę pokrój w kostkę ok 1 cm, porządnie obsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do gara. Tak samo zrób z wieprzowym mięsem. Oba mięsa przekładaj łyżką cedzakową. Wrzuć resztę pokrojonej papryki.
Każdorazowo po dodaniu składników wymieszaj „wsad”.
Na pozostały tłuszcz wrzuć pieczarki obsmażaj je na brązowo.
Wstaw płomień na poziomie „pyrkotania gara”, dodaj resztę składników, poza winem i majerankiem, duś teraz już pod przykryciem.
Po 60 minutach wlej wino i po ok 30 minutach dodaj majeranek.
 Łyżką cedzakową wyjmij pieczarki z patelni, tłuszcz dodaj do garnka,dokładnie wymieszaj. pieczarki trzymaj na patelni pod przykryciem, by nie ostygły.
Podstawowe leczo jest już gotowe do podania na stół.
Odejmij do mniejszego garnka 1/3 leczo i do tej części dodaj pieczarki, po kwadransie pyrkotania tej odmiany można też już zaspokoić głód.

Najlepiej do leczo smakuje białe pieczywo, szczególnie z mąki kukurydzianej.



Jak wiele dań można i leczo zamrozić. Stosuję do tego woreczki wkładane do foremek po mięsie porcjowanym, 
 
z których ładnie uformowane zamrożone kostki można wyjąć i układać dowolnie w zamrażalniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz