Kiedy zakładałem bloga, ktoś spytał: "... Kazik, a dlaczego nic z rymowanych przepisów ..." No właśnie...
Kiedyś podczas choroby, "popełniłem" ten przepis, słuchając płyt z blues'ami: Wojciecha Skowrońskiego, Breakout'ów, Nalepy i innych, jakoś sam zaczął się tworzyć ten "przepis zblues'owany".
Wstawiam go w niezmienionej wersji, która powstała wówczas po ... w 2004 roku.
Tylko proszę, n ie biczujcie mnie, za sprofanowanie przeze mnie bluesa.
Kiedyś podczas choroby, "popełniłem" ten przepis, słuchając płyt z blues'ami: Wojciecha Skowrońskiego, Breakout'ów, Nalepy i innych, jakoś sam zaczął się tworzyć ten "przepis zblues'owany".
Wstawiam go w niezmienionej wersji, która powstała wówczas po ... w 2004 roku.
Tylko proszę, n ie biczujcie mnie, za sprofanowanie przeze mnie bluesa.
By zacząć ze mną kuchenne blues' owanie,
Przyszykuj
składniki nim zaczniesz gotowanie.
Ziemniaków
z kilograma cztery piąte, twarogu połowę, słoninkę, cztery
cebule na początek,
Oleju
cztery łyżki, mąki sześć szklanek, we dwie wody wrzątek,
Sól
pieprz, mięty odrobina, w dwa palce kurkumy, to wszystko chyba już,
Majeranku
szykuj też łyżkę, na farszu całą miskę, by wyszedł nam, ...
kuchenny blues.
Do
blues'a potrzebne instrumenty, jak w kuchni niejedno narzędzie,
Stolnica
i wałek, nóż może być i tępy, największy jaki w domu będzie.
Gar
raczej większy, durszlak, łyżka cedzakowa … to narzędzi połowa.
Twoje
obie ręce i oczywiście potrzebna jest głowa.
Chyba
z narzędzi niezbędnych wszystko wymieniłem już.
Czas
teraz na składniki i zaczniesz sam prawie … kuchenny blues.
Pamiętaj
na początek, że dobrzy kucharze weseli też być muszą,
Dowcip
o Polsce widocznej z kosmosu, (niedawnej) z wielką brodą;
Że
przypomina półmisek z pierogami (wówczas to prawdziwe),
Połowa
to „ruskie”, a reszta to „leniwe”…
Od
„ruskich” więc naukę zaczniemy teraz już,
I
twoją przygodę, ze śpiewem, czyli … kuchenny blues.
Ziemniaki
rasy sypkiej najpierw obieramy,
Solimy,
gotujemy, tak jak nasze mamy,
Twarogu
też z boku już sobie szykujesz,
Dwie
cebule na oleju łyżkach dwóch, złocisz, nie gotujesz.
Niech
stygnie co gorące, kawkę popijaj teraz już,
Malutka
przerwa by zanucić sobie … kuchenny blues.
Wszystko
przez maszynkę, lub praskę, jak kto woli,
Dodaj
teraz pieprzu, ciut mięty i do smaku soli,
Możesz
teraz jeszcze dodać kuchciku, do tego
Startego
na drobno sera żółtego.
Patrz
jakie to proste, farsz gotowy już,
Połowa
za nami … i kuchenny blues.
Jedną
szklankę mąki wstrzymaj, pięć z kurkumą na stolnicę,
W
to łyżki dwie oleju, wody gorącej szykuj dwie szklanice.
Wodę
lej nie szybko, nożem to potraktuj, nie bierz jeszcze w ręce,
Krój
i siekaj ciasto, lecz rób to jednak z czuciem no i jak najprędzej,
Potem
gnieć rękami, aż będzie gładkie już
Wysiłku
nieco w to włóż, bo tworzysz … kuchenny blues.
Do
miski ciasto przez siebie włóż zrobione,
Posyp
mąką, przykryj (by nie wyschło), jak kocykiem żonę
Gar
przyszykuj z wrzątkiem dobrze posolonym,
Skwareczki
z cebulką (możesz spytać mamy albo żony),
Teraz
najważniejsze czeka ciebie już
Zaraz
zdasz egzamin, którym jest … ten kuchenny blues.
Nieco
ciasta weź, na dwa palce gruby wałek kiedy już zrobiony
By
zrobić pieroga, na pół palca odcinasz, palcami rób kółeczko
Gdy
coś nie wychodzi wałek weź, czyli „narzędzie zwykłe” żony
Na
stolnicy mąki z szóstej podsyp cobie „deczko”
Gdy
wałkiem zrobisz cienkie, zgrabne kółko już
Masz
placek pod pieroga i płynie ci z ust, ... kuchenny blues.
Nadzienie
łyżką małą uformuj niczym śliwkę spłaszczona
Ułóż
na środku, mały palec umocz w wodzie niczym w kleju
Posmaruj
brzeg kółka ciasto złóż, brzegi sklej wewnętrzną stroną
Pierwszy
w twym życiu „ruski” zrobiony, panie dobrodzieju.
Najlepiej
trzy zrób, ugotuj, sprawdź czy podać żonie już
Jeśli
się nie rozleciały, to zdałeś na „szóstkę” i jesteś …
Mistrz
Kucharz Blues.
Składniki.
Farsz.
* 80 dag ziemniaków ugotowanych, sypkich odmian (wystudzonych);
* 50 dag twarogu;
* 2 średnie cebule;
* 2 łyżki oleju dowolnego;
* 1 łyżka czubata majeranku;
* ok 1/3 łyżeczki mięty;
* sól, pieprz dol smaku.
Opcjonalnie: ok 5 dag sera żółtego drobno startego.
Ciasto.
* 6 szklanek mąki;
* 2 szkl. bardzo gorącej wody;
* ok 1/5 łyżeczki kurkumy;
* ok 1/4 łyżeczki soli;
* 2 łyżki oleju dowolnego.
Okrasa.
* 10 dag słoniny;
* 2 średnie cebule;
Składniki.
Farsz.
* 80 dag ziemniaków ugotowanych, sypkich odmian (wystudzonych);
* 50 dag twarogu;
* 2 średnie cebule;
* 2 łyżki oleju dowolnego;
* 1 łyżka czubata majeranku;
* ok 1/3 łyżeczki mięty;
* sól, pieprz dol smaku.
Opcjonalnie: ok 5 dag sera żółtego drobno startego.
Ciasto.
* 6 szklanek mąki;
* 2 szkl. bardzo gorącej wody;
* ok 1/5 łyżeczki kurkumy;
* ok 1/4 łyżeczki soli;
* 2 łyżki oleju dowolnego.
Okrasa.
* 10 dag słoniny;
* 2 średnie cebule;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz