poniedziałek, 3 marca 2014

Pierogi ruskie w rytmie blues'a

 Kiedy zakładałem bloga, ktoś spytał: "... Kazik, a dlaczego nic z rymowanych przepisów ..." No właśnie...
Kiedyś podczas choroby, "popełniłem" ten przepis, słuchając płyt z blues'ami:  Wojciecha Skowrońskiego, Breakout'ów, Nalepy i innych, jakoś sam zaczął się tworzyć ten "przepis zblues'owany".
 Wstawiam go w niezmienionej wersji, która powstała wówczas po ... w 2004 roku.
   Tylko proszę, n ie biczujcie mnie, za sprofanowanie przeze mnie bluesa.


By zacząć ze mną kuchenne blues' owanie,
Przyszykuj składniki nim zaczniesz gotowanie.
Ziemniaków z kilograma cztery piąte, twarogu połowę, słoninkę, cztery cebule na początek,
Oleju cztery łyżki, mąki sześć szklanek, we dwie wody wrzątek,
Sól pieprz, mięty odrobina, w dwa palce kurkumy, to wszystko chyba już,
Majeranku szykuj też łyżkę, na farszu całą miskę, by wyszedł nam, ... kuchenny blues.

Do blues'a potrzebne instrumenty, jak w kuchni niejedno narzędzie,
Stolnica i wałek, nóż może być i tępy, największy jaki w domu będzie.
Gar raczej większy, durszlak, łyżka cedzakowa … to narzędzi połowa.
Twoje obie ręce i oczywiście potrzebna jest głowa.
Chyba z narzędzi niezbędnych wszystko wymieniłem już.
Czas teraz na składniki i zaczniesz sam prawie … kuchenny blues.

Pamiętaj na początek, że dobrzy kucharze weseli też być muszą,
Dowcip o Polsce widocznej z kosmosu, (niedawnej) z wielką brodą;
Że przypomina półmisek z pierogami (wówczas to prawdziwe),
Połowa to „ruskie”, a reszta to „leniwe”…
Od „ruskich” więc naukę zaczniemy teraz już,
I twoją przygodę, ze śpiewem, czyli … kuchenny blues.

Ziemniaki rasy sypkiej najpierw obieramy,
Solimy, gotujemy, tak jak nasze mamy,
Twarogu też z boku już sobie szykujesz,
Dwie cebule na oleju łyżkach dwóch, złocisz, nie gotujesz.
Niech stygnie co gorące, kawkę popijaj teraz już,
Malutka przerwa by zanucić sobie … kuchenny blues.

Wszystko przez maszynkę, lub praskę, jak kto woli,
Dodaj teraz pieprzu, ciut mięty i do smaku soli,
Możesz teraz jeszcze dodać kuchciku, do tego
Startego na drobno sera żółtego.
Patrz jakie to proste, farsz gotowy już,
Połowa za nami … i kuchenny blues.

Jedną szklankę mąki wstrzymaj, pięć z kurkumą na stolnicę,
W to łyżki dwie oleju, wody gorącej szykuj dwie szklanice.
Wodę lej nie szybko, nożem to potraktuj, nie bierz jeszcze w ręce,
Krój i siekaj ciasto, lecz rób to jednak z czuciem no i jak najprędzej,
Potem gnieć rękami, aż będzie gładkie już
Wysiłku nieco w to włóż, bo tworzysz … kuchenny blues.

Do miski ciasto przez siebie włóż zrobione,
Posyp mąką, przykryj (by nie wyschło), jak kocykiem żonę
Gar przyszykuj z wrzątkiem dobrze posolonym,
Skwareczki z cebulką (możesz spytać mamy albo żony),
Teraz najważniejsze czeka ciebie już
Zaraz zdasz egzamin, którym jest … ten kuchenny blues.

Nieco ciasta weź, na dwa palce gruby wałek kiedy już zrobiony
By zrobić pieroga, na pół palca odcinasz, palcami rób kółeczko
Gdy coś nie wychodzi wałek weź, czyli „narzędzie zwykłe” żony
Na stolnicy mąki z szóstej podsyp cobie „deczko”
Gdy wałkiem zrobisz cienkie, zgrabne kółko już
Masz placek pod pieroga i płynie ci z ust, ... kuchenny blues.

Nadzienie łyżką małą uformuj niczym śliwkę spłaszczona
Ułóż na środku, mały palec umocz w wodzie niczym w kleju
Posmaruj brzeg kółka ciasto złóż, brzegi sklej wewnętrzną stroną
Pierwszy w twym życiu „ruski” zrobiony, panie dobrodzieju.
Najlepiej trzy zrób, ugotuj, sprawdź czy podać żonie już
Jeśli się nie rozleciały, to zdałeś na „szóstkę” i jesteś …
                                                                                           Mistrz Kucharz Blues.

Składniki.
 Farsz.
*  80 dag ziemniaków ugotowanych, sypkich odmian (wystudzonych); 
*  50 dag twarogu;
*    2 średnie cebule;
 *   2 łyżki oleju dowolnego;
*    1 łyżka czubata majeranku;
 *  ok 1/3 łyżeczki mięty; 
*   sól, pieprz dol smaku.
Opcjonalnie:  ok 5 dag sera żółtego drobno startego.
 Ciasto.
*    6 szklanek mąki;
*    2 szkl. bardzo gorącej wody;
* ok 1/5 łyżeczki kurkumy;
*  ok 1/4 łyżeczki soli;
 *    2 łyżki oleju dowolnego.
Okrasa. 
*  10 dag słoniny;
*    2 średnie cebule;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz