niedziela, 2 marca 2014

Filet faszerowany z halogena lub na parze

Filet z kurczaka jest mięsem raczej "suchym", dlatego moje poszukiwania trwają. Przedstawiam Wam jedną z wersji bardziej zjadliwej, sobotniej.
Składniki.
* 1 filet z kurczaka; ¹]
* 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka bez glutaminianu;
* 1 gruszka;
* 1 łyżka żurawin;
* 1pół łyżeczki czosnku granulowanego, lub 1 ząbek świeżego;
* - szczypta soli morskiej lub kamiennej;
* łyżeczka oleju z ryżu; ² ]
* 2 -3 łyżki orzechowego dodatkuna bulionie. 
     Sos.  
* 3/4 szkl cebuli prażonej;
* 1 łyżeczka sosu sojowego;
* 5 śliwek suszonych;
* sól, pieprz naturalny do smaku
- - - - - - -
¹] – w zestawie z surówką wystarczy na dwie porcje.
² ] - zbędny, jeśli zrobisz na parze.
UWAGA: jeśli zdecydujesz się na dwie wersje, wszystkie dodatki weź podwójnie, poza olejem. Wykonanie. 
Z fileta zrób kieszonkę, nacinając go(jak najmniejszy otwór), od strony połączeń jak najgłębiej. Posyp 1 łyżeczką przyprawy. Odstaw na kilka godzin(ja pozostawiam na noc).
 Gruszkę po obraniu , poszatkuj jak najcieniej, dodaj żurawiny oraz 1 łyżeczkę przyprawy oraz czosnek,
  nafaszeruj filet,
następnie „zaszyj” patykiem bambusowym (jeśli robisz na parze), 

lub pręcikiem szaszłykowym z halogena.

 Piecz w piekarniku halogenowym na ruszcie ustawionym na talerzyku, do którego wlej ok ½ szklanki wody, uprzednio posmaruj filet olejem.
Piecz 30 min w temp. 175 – 180 º C.
Serwuj po przecięciu, polewając sosem dodając orzechowy dodatek oraz surówkę sobotnią.

Jeśli robisz na parze, to nie smaruj olejem i gotuj „pyrkocząc” ok 30 minut, serwuj tak samo jak pieczony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz