Składniki.
* 1 filet z kurczaka; ¹]
* 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka bez glutaminianu;
*
1 gruszka;
*
1 łyżka żurawin;
*
1pół łyżeczki czosnku
granulowanego, lub 1 ząbek świeżego;
*
- szczypta soli morskiej lub kamiennej;
*
łyżeczka oleju z ryżu; ²
]
*
3/4 szkl cebuli prażonej;
*
1/2 łyżeczki liści laurowych mielonych;
*
1 łyżeczka sosu sojowego;
*
5 śliwek suszonych;
*
sól, pieprz naturalny do smaku
-
- - - - - -
¹]
– w
zestawie z surówką
wystarczy na dwie
porcje.
²
] - zbędny, jeśli
zrobisz na parze.
UWAGA:
jeśli
zdecydujesz się na dwie wersje, wszystkie dodatki weź podwójnie,
poza olejem. Wykonanie.
Z
fileta zrób kieszonkę, nacinając go(jak
najmniejszy otwór),
od strony połączeń jak najgłębiej. Posyp 1
łyżeczką przyprawy.
Odstaw na kilka godzin(ja pozostawiam na noc).
Gruszkę po obraniu , poszatkuj jak najcieniej, dodaj żurawiny oraz 1 łyżeczkę przyprawy oraz czosnek,
nafaszeruj filet,
Gruszkę po obraniu , poszatkuj jak najcieniej, dodaj żurawiny oraz 1 łyżeczkę przyprawy oraz czosnek,
nafaszeruj filet,
następnie „zaszyj”
patykiem bambusowym (jeśli robisz na parze),
lub pręcikiem szaszłykowym z halogena.
Piecz w piekarniku halogenowym na ruszcie ustawionym na talerzyku, do którego wlej ok ½ szklanki wody, uprzednio posmaruj filet olejem.
lub pręcikiem szaszłykowym z halogena.
Piecz w piekarniku halogenowym na ruszcie ustawionym na talerzyku, do którego wlej ok ½ szklanki wody, uprzednio posmaruj filet olejem.
Jeśli
robisz na parze, to nie smaruj olejem i gotuj „pyrkocząc”
ok 30 minut, serwuj tak samo jak pieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz