niedziela, 2 marca 2014

Surówka sobotnia

Surówki są podstawowym dostarczycielem witamin i dodatków ułatwiającym funkcjonowanie organizmu. O zaletach kapusty pekińskiej i pozostałych użytych składników nie będę pisać, musiałbym znów powielać to co można znaleźć na stronach internetowych, ograniczę się tylko do tego co niezbędne dla rozkoszy podniebienia. 

 Składniki.
* 1/2 kapusty pekińskiej;
* 1 marchewka niezbyt duża;
* 1/4 owocu papryki zielonej;
* 1/2 owocu papryki czerwonej;
* 1 łodyga selera;
* 1 jabłko;
* 1/4 szklanki ziaren słonecznika;
* 1/4 szklanki ziaren dyni;
* 25 ml oleju (z ziaren orzecha włoskiego, truflowy, lub kiełków kukurydzy); ¹ ]
* 25 ml kremu balsamicznego; ² ]
* sól, pieprz zielony do smaku.
                 - - -
¹ ] - wolny wybór, każdy jest dobry;
² ] - lub sok z 1/2 limonki.
 Wykonanie.
Jabłko po obraniu i pozbawieniu gniazda nasiennego, poszatkuj w najcieńsze ćwierć plasterki, łodygę selera również pokrój jak najcieniej, wymieszaj razem i odstaw na 5 – 10 minut.

Kapustę pokrój w 1 – 2 cm kwadraciki, marchew zetrzyj na cienki wiór, paprykę w dowolne cząstki., wymieszaj, lekko pognieć (najlepiej ręką!). Połącz wszystkie składniki, wymieszaj, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Doskonale smakuje jako dodatek do mięsnych dań, jak i jako przekąska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz