Składniki.
* 1/2 kapusty pekińskiej;
* 1 marchewka niezbyt duża;
* 1/4 owocu papryki zielonej;
* 1/2 owocu papryki czerwonej;
* 1 łodyga selera;
* 1 jabłko;
* 1/4 szklanki ziaren słonecznika;
* 1/4 szklanki ziaren dyni;
* 25 ml oleju (z ziaren orzecha włoskiego, truflowy, lub kiełków kukurydzy); ¹ ]
* 25 ml kremu balsamicznego; ² ]
* sól, pieprz zielony do smaku.
- - -
¹
] - wolny
wybór, każdy jest dobry;
²
] -
lub sok z 1/2 limonki.
Wykonanie.
Jabłko
po
obraniu i pozbawieniu gniazda nasiennego, poszatkuj
w najcieńsze ćwierć plasterki, łodygę selera również pokrój
jak najcieniej, wymieszaj razem i odstaw na
5 – 10 minut.
Kapustę
pokrój w 1 – 2 cm kwadraciki, marchew zetrzyj na cienki wiór,
paprykę w dowolne cząstki., wymieszaj,
lekko pognieć (najlepiej ręką!). Połącz wszystkie składniki,
wymieszaj, odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Doskonale
smakuje jako dodatek do mięsnych dań, jak i jako przekąska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz