Jeśli już Masz sos bazowy to połowa pracy za Tobą, jeśli nie to najpierw trzeba ten sos bazowy sporządzić.
Składniki.
* ok 200 g/175 ml sosu bazowego;
* dwie cebulki szalotki; (patrz obok;
* 1/4 – 1/2 łyż. pasty chili;
* 1/4 łyż. kminku mielonego;
* 1/4 łyż. majeranku skruszonego na pył;
* 1/2 łyż. imbiru mielonego;
* 1/4 łyż. tymianku zmielonego na pył;
* 1/2 łyż. soli kamiennej lub morskiej;
* - cukier, do smaku.
Podałem proporcje na 1 słoiczek o pojemności wyżej podanej i jak obok w przepisie.
------------
łyż. - znaczy > łyżeczka płaska.
Wykonanie.
Sos
bazowy nieco jeszcze odparuj, żeby był gęściejszy, dodaj
dwie szalotki starte na miazgę, lub łyżkę cebuli zwykłej utartej
na najdrobniejszej tarce.
Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, przełóż do słoiczka po koncentracie pomidorowym (poj 200g.175ml) i pasteryzuj ok 10 minut. Po odparowaniu bazowego, nawet można do tego samego słoiczka.
Pasta
najlepsza jest po kilkudniowym odstaniu.Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj, przełóż do słoiczka po koncentracie pomidorowym (poj 200g.175ml) i pasteryzuj ok 10 minut. Po odparowaniu bazowego, nawet można do tego samego słoiczka.
Robiłem próby z gotowaniem w garnku i przekładaniem do wyparzonego słoiczka potem „postawieniu go na głowie”. Nieopłacalny sposób, gdyż podczas obróbki z przyprawami traci się cały aromat i smak.
Podawaj jako dodatek do zimnych mięs, wędlin, jaj na twardo, zamiast kupnych „super sosów”, z masą dodatków z tablicy Mendelejewa..
Uwaga, pasta ta jest złudna w pierwszym odczuciu smaku, dopiero po chwili daje poznać swoją moc.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń