Składniki.
* 5 kg owoców papryki czerwonej;
¹]
*
1 łyżka soli
morskiej lub kamiennej;
*
2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej;
opcjonalnie
*
1
szklanka
wrzątku
oraz
:
*
14 słoiczków 200ml.
-------
¹] - można tylko żółtą, ale mieszanie kolorów nie jest zbyt "efektowne".
-------
¹] - można tylko żółtą, ale mieszanie kolorów nie jest zbyt "efektowne".
Wykonanie.
Owoce
po umyciu oczyść z ogonków i nasion, nie usuwaj zbyt starannie
białej części. Pokrój w dowolne kawałki, ułatwi to potem
przecieranie. Garnek, zalecam ze stali, nie emaliowany, wstaw na mały
płomień z
położonym krążkiem dystansowym, wlej
wrzątek i wsyp pokrojoną
paprykę,
przykryj i
trzymaj do czasu pełnego zmięknięcia miąższu. Od czasu do czasu
zamieszaj. Sprawdzanie pełnego zmięknięcia jest proste: wyjmij
kawałem papryki i jeśli po naciśnięciu widelcem miąższ lekko
odchodzi, lub skórka łatwo odchodzi, papryka jest gotowa.
Samo
przecieranie jest proste, jeśli będziesz to robić na gorąco. Po
zakończeniu pozostaje tylko ok 180g skórek.
Po
przetarciu całości dodaj sól i … masz wybór, albo dodać
skrobia lub mąkę, rozpuszczone w pół szklanki odlanego soku, albo
pakować od razu w słoiczki.
Po
dodaniu zagęstnika i dokładnym wymieszaniu (zalecam użycie
trzepaczek do piany z ręcznego robota), od razu napełniaj
słoiczki.
Pasteryzuj
15 minut w temp.85 -90 º
C .
Pasteryzowałem
w piekarniku , ze względu na to że słoiki były napełniane
gorącym wsadem, ustawiałem je na nagrzanym ruszcie z wyposażenia
piekarnika.
Używam tego przecieru
do sporządzania na szybko różnych dodatków (np. musztardy
paprykowej, do sosów, czasem nawet do zup, w tym czasami do pomidorowej(!).
Również
do różnych „smarowideł” na chleb.
wygląda kusząco i niezbyt pracochłonnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawam jakie to smarowidła na chlebek moznaby zrobić z takiej paprykowej miksturki.
Cała nasza rodzina jest wielbicielami Pana przepisu na sos myśliwski ,a bardziej pracyzyjnie samego sosu wykonanego wg przepisu.
Mam nadzieję, ze uda sie zrobić mi parę słoików papryki.
Pozdrowienia gorące i dziękuję za inspiracje jakie można znaleźć u Pana na blogu :)!!
Witaj Moniko wraz z Rodziną. Przecier możesz na początku(!) dodawać nawet do: - zwykłej sarepskiej musztardy; - do majonezu(!). Dodaję dla urozmaicenia nawet do soku pomidorowego, tylko sok wtedy należy nieco schłodzić. Można bez żadnych dodatków nieco "podłożyć" pod pomidora na kanapce. Możliwości jest wiele, nie podaję za dużo, właśnie dlatego staram się tylko inspirować do własnych pomysłów moich Miłych Gości, obu płci oczywiście, takie miałem założenia zakładając swojego, tego właśnie bloga
UsuńP.S.
Moniko, nie "panuj" mi jeśli możesz, nie mam jeszcze stu lat ;-))
Pychol (czyli cieplejsze pozdrowienia z buziakiem :))
ależ pyszne przetwory u Ciebie
OdpowiedzUsuńU Ciebie ciekawsze, ale muszę nieco ograniczyć swój apetyt.
Usuńpychol