sobota, 20 września 2014

Przecier paprykowy

Zastanawiałem się czy można uznać sposób na wykonanie tego przecieru, jako przepis. Rozterka  nie opuszcza mnie nawet w chwili gdy piszę ten wstęp. Ale  najwyżej zostanę wyśmiany, bo przecież nie ma nic prostszego ... Nie wiem ...

Składniki.
* 5 kg owoców papryki czerwonej; ¹]
* 1 łyżka soli morskiej lub kamiennej;
* 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej;
opcjonalnie
* 1 szklanka wrzątku
oraz :
* zestaw do przecierania (sito i pałka/przecierak);

* 14 słoiczków 200ml.
        -------  
¹] - można tylko żółtą, ale mieszanie kolorów nie jest zbyt "efektowne".
Wykonanie.
Owoce po umyciu oczyść z ogonków i nasion, nie usuwaj zbyt starannie białej części. Pokrój w dowolne kawałki, ułatwi to potem przecieranie. Garnek, zalecam ze stali, nie emaliowany, wstaw na mały płomień z położonym krążkiem dystansowym, wlej wrzątek i wsyp pokrojoną paprykę, przykryj i trzymaj do czasu pełnego zmięknięcia miąższu. Od czasu do czasu zamieszaj. Sprawdzanie pełnego zmięknięcia jest proste: wyjmij kawałem papryki i jeśli po naciśnięciu widelcem miąższ lekko odchodzi, lub skórka łatwo odchodzi, papryka jest gotowa.
Samo przecieranie jest proste, jeśli będziesz to robić na gorąco. Po zakończeniu pozostaje tylko ok 180g skórek.
Po przetarciu całości dodaj sól i … masz wybór, albo dodać skrobia lub mąkę, rozpuszczone w pół szklanki odlanego soku, albo pakować od razu w słoiczki.
Po dodaniu zagęstnika i dokładnym wymieszaniu (zalecam użycie trzepaczek do piany z ręcznego robota), od razu napełniaj słoiczki.
Pasteryzuj 15 minut w temp.85 -90 º C . Pasteryzowałem w piekarniku , ze względu na to że słoiki były napełniane gorącym wsadem, ustawiałem je na nagrzanym ruszcie z wyposażenia piekarnika.
Używam tego przecieru do sporządzania na szybko różnych dodatków (np. musztardy paprykowej, do sosów, czasem nawet do zup, w tym czasami do pomidorowej(!).
Również do różnych „smarowideł” na chleb.

4 komentarze:

  1. wygląda kusząco i niezbyt pracochłonnie :)
    Ciekawam jakie to smarowidła na chlebek moznaby zrobić z takiej paprykowej miksturki.
    Cała nasza rodzina jest wielbicielami Pana przepisu na sos myśliwski ,a bardziej pracyzyjnie samego sosu wykonanego wg przepisu.
    Mam nadzieję, ze uda sie zrobić mi parę słoików papryki.
    Pozdrowienia gorące i dziękuję za inspiracje jakie można znaleźć u Pana na blogu :)!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Moniko wraz z Rodziną. Przecier możesz na początku(!) dodawać nawet do: - zwykłej sarepskiej musztardy; - do majonezu(!). Dodaję dla urozmaicenia nawet do soku pomidorowego, tylko sok wtedy należy nieco schłodzić. Można bez żadnych dodatków nieco "podłożyć" pod pomidora na kanapce. Możliwości jest wiele, nie podaję za dużo, właśnie dlatego staram się tylko inspirować do własnych pomysłów moich Miłych Gości, obu płci oczywiście, takie miałem założenia zakładając swojego, tego właśnie bloga
      P.S.
      Moniko, nie "panuj" mi jeśli możesz, nie mam jeszcze stu lat ;-))
      Pychol (czyli cieplejsze pozdrowienia z buziakiem :))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. U Ciebie ciekawsze, ale muszę nieco ograniczyć swój apetyt.
      pychol

      Usuń