Sos
ten od ośmiu lat jest przeze mnie robiony, a inspiracją do własnej
wersji przepisu był ten : http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html
W ubiegłym roku z lenistwa zrobiłem z połowy składników.
Próbowaliśmy jeść kupny. Niestety, żaden nie zdał egzaminu.
Składniki.
*
5 kg pomidorów;
*
1,5 kg cebuli;
*
5 owoców papryki czerwonej;
*
5 owoców papryki żółtej;
*
2 puszki ananasa; (najwygodniej w
kawałkach i lepiej droższe, bez posmaku metalu!);
*
2 puszki kukurydzy (najlepiej markowego producenta!);
*
10 ząbków czosnku;
*
2 szklanki cukru; º]
*
200 ml soku pomidorowego;¹]
*
½ łyżeczki pasty chili
lub chili mielone; ²]
*
2 łyżki musztardy; ³]
*
3 łyżki paprykisłodkiej mielonej ;
*
1 łyżka curry;
*
1 łyżka pieprzu zielonego świeżo
mielonego;
*
2 szkl. octu jabłkowego lub 1 szkl. spirytusowego;
*
2,5 łyżki soli morskiej, lub kamiennej;
*
2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej.
- - - - - - -
º ]- używam pół na pół cukier kryształ i trzcinowy;
¹ ]- najlepszy własny;
² ]- można paprykę ostrą, ale nieco więcej;
³ ]- własną, lub sarepską.
- - - - - - -
º ]- używam pół na pół cukier kryształ i trzcinowy;
¹ ]- najlepszy własny;
² ]- można paprykę ostrą, ale nieco więcej;
³ ]- własną, lub sarepską.
Wykonanie.
Pomidory
obrane ze skórki i pozbawione nasion pokrój w w dowolną kostkę,
cebulę pokrój w piórka, wsyp połowę ilości soli, gotuj na
wolnym ogniu około 1 godzinę.
Papryki oczyść z nasion, pokrój w kostkę 1 -1,5 cm, dodaj do pomidorów, ananasowe kawałki pokrój na połowy, jeśli masz plastry, podziel na mniej więcej 16 części.
Sok z ananasów odcedź, posłuży on do rozpuszczenie skrobi/mąki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki, oprócz octu jeśli użyjesz jabłkowy, który dodasz przed nakładaniem do słoików(!)
Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień do "pyrkotania" trzymaj ok 20-30 minut, dodaj rozpuszczone w soku skrobia/mąkę, zagotuj, odstaw z ognia, dolej ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj, nakładaj do słoików.
Pasteryzuj przez 15 -20 minut, wstawiając od razu do piekarnika nagrzanego do 85 - 90 º C.
Jest to sposób pozwalający na zaoszczędzenie czasu i energii, zamiast tradycyjnego , w wodzie.
Pamiętaj tylko, by słoiki nie stykały się i żeby podkład nie był zimny, przy ustawianiu gorących przecież słoików, najlepiej podłożyć kilka warstw gazet lub ręcznik.
Po wyjęciu postaw słoiki odwrócone, aż do pełnego wystudzenia, lub (jeśli możesz) pozostaw w piekarniku do wystudzenia, bez odwracania.
Pełne doprawianie do smaku od razu jest zbędne, bowiem przed spożyciem lepiej doprawić w zależności od reszty składników serwowanego dania.
U nas jest to sos zjadany przeważnie z makaronami, czasem nawet bez dodatków mięsnych.
Papryki oczyść z nasion, pokrój w kostkę 1 -1,5 cm, dodaj do pomidorów, ananasowe kawałki pokrój na połowy, jeśli masz plastry, podziel na mniej więcej 16 części.
Sok z ananasów odcedź, posłuży on do rozpuszczenie skrobi/mąki.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki, oprócz octu jeśli użyjesz jabłkowy, który dodasz przed nakładaniem do słoików(!)
Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień do "pyrkotania" trzymaj ok 20-30 minut, dodaj rozpuszczone w soku skrobia/mąkę, zagotuj, odstaw z ognia, dolej ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj, nakładaj do słoików.
Pasteryzuj przez 15 -20 minut, wstawiając od razu do piekarnika nagrzanego do 85 - 90 º C.
Jest to sposób pozwalający na zaoszczędzenie czasu i energii, zamiast tradycyjnego , w wodzie.
Pamiętaj tylko, by słoiki nie stykały się i żeby podkład nie był zimny, przy ustawianiu gorących przecież słoików, najlepiej podłożyć kilka warstw gazet lub ręcznik.
Po wyjęciu postaw słoiki odwrócone, aż do pełnego wystudzenia, lub (jeśli możesz) pozostaw w piekarniku do wystudzenia, bez odwracania.
Pełne doprawianie do smaku od razu jest zbędne, bowiem przed spożyciem lepiej doprawić w zależności od reszty składników serwowanego dania.
U nas jest to sos zjadany przeważnie z makaronami, czasem nawet bez dodatków mięsnych.
Genialne!
OdpowiedzUsuńEeeeeee tam, raczej tylko smaczne ;-))
OdpowiedzUsuń