piątek, 19 grudnia 2014

Śledź w occie miodowo pieczarkowym

 Podobne śledzie już prezentowałem na swoim blogu,. ale cały czas poszukiwałem śledzia, którego jadłem parę lat temu w Szwecji, no i znalazłem, poprzez dodanie tej malutkiej odrobiny cynamonu i goździki.
Dzisiaj, z czystym sumieniem mogę powiedzieć: jeśli n ie jest to taki sam, to najbardziej zbliżony do właśnie tamtego, a przyznam, jednej z wielu "odmian", tej królewskiej ryby.
Składniki.
* 4 śledzie solone lub 8 płatów matiesa;
* 10 - 15 szt malutkich pieczarek;
* 1 owoc papryki czerwonej lub żółtej;
* 10 -15 szt szalotek, lub 3-4cebule niezbyt duże;
* 1/ 4 łyżeczka kwasku cytrynowego;
* 5 goździków;
* - szczypta cynamonu wielkości główki zapałki;
* ok 2,5 szklanek gorącej wody;
* 1,5 szklanki octu winnego;
* 2 łyżeczki miodu (idealnym jest gorczycowy);
* 2 -3 łyżki koperku (użyłem swój mrożony);
* 1/ 2 łyżeczki pieprzu zielonego;
* 1/ 4 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej;
* 5 liści laurowych;
* 5-7 ziaren ziela angielskiego.
Wykonanie.
Do szklanki gorącej (prawie wrzątku) wody wrzuć liście laurowe, cynamon i goździki, pozostaw pod przykryciem do wystudzenia. Po wystudzeniu liście i goździki usuń.
Śledzie wymoczone i oczyszczone (lub matiesy)i wytrzyj w papierowym ręcznikiem (nie „myj” ich po czyszczeniu bo wypłukujesz wówczas cały specyficzny smak) pokrój w poprzek płatów na ok 2 cm kawałki, wymieszaj z koprem, pieprzem i pokruszonym zielem , dodaj pokrojoną w piórka szalotkę/cebulę i paprykę.
Pieczarki zalej gorącą 1,5 szklanki wody z kwaskiem, odstaw na 5 minut.
Z miodu, octu i 1 szklanki wody z zaparzonymi wcześniej dodatkami, zrób zalewę, odstaw do całkowitego rozpuszczenia miodu. Co jakiś czas dobrze pomieszaj by miód szybciej rozpuścić.
Do śledzi wlej sporządzoną zalewę, dodaj pieczarki, od razu po wyjęciu z wody z kwaskiem(!), całość lekko wymieszaj i pozostaw chociaż na 12 godzin, ale lepiej na dobę.
To już wszystko, smacznego.

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi

    1. Nie, śmiało możesz dodać, to jest właśnie ilość już sprawdzona. Pierwsze moje próby były przesadzone, tylko dwukrotnie więcej dałem i czuć było cynamon. Chociaż dodam, nie jestem "uczulony" na cynamon, ale zbyt duża ilość to ...

      Usuń
  2. Brzmi smacznie, muszę spróbowac dodac ciut cynamonu;) Pozdrawiam Magda;)

    OdpowiedzUsuń