sobota, 28 stycznia 2012

Pieczarki faszerowane, na ryżowej poduszce

 Z założenia miała to być przekąska, ale stała się daniem obiadowym.
Składniki.
* 16 bardzo dużych pieczarek;
*   2 szklanki ryżu;
*   1 marchewka;
* 10 cm pora biała część;
* 10 cm pora część zielona;
*   6 jaj;
* 40 dag mięsa mielonego;
*   3 cebule;
* 200 ml śmietany;
*  20ml jogurtu naturalnego;
* 10mlmleka;
* 10 dag sera żółtego (wg gustu);
* sól, pieprz naturalny, bazylia, majeranek, czosnek granulowany;
* tłuszcz do smarowania brytfanny, tarta bułka.
Wykonanie.
Ryż sporządź  według  jednego z moich przepisów (patrz: październik '11)  z dodatkiem startej na grubszy wiór marchewki i pokrojonej drobno białej części pora.
 Śmietanę, jogurt, jajka i mleko zmiksuj razem, dodaj posiekaną drobno zieloną część pora, dopraw majerankiem i resztą przypraw, odstaw.
Mięso dopraw wg, uznania, dodaj drobno posiekane ogonki pieczarek, napełnij tym farszem kapelusze.
 Brytfannę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką, rozłóż ryż na całej powierzchni, jeśli użyjesz dwóch naczyń do zapiekania podziel   odpowiednio.
W ryżu porób gniazda na kapelusze, sięgające dość głęboko (użyłem do tego małej chochelki), wlej sporządzona mieszankę (dzieląc ewentualnie jak ryż), powkładaj w gniazda napełnione farszem kapelusze, lekko je wciskając.
Zapiekaj pod przykryciem ok. 40min, w 180ºC, odkryj połóż na wierzch mięsa/kapeluszy ser, dopiekaj odkryte do zbrązowienia sera.
Podawaj z obranymi ze skórki pomidorkami koktajlowymi, lub na ostro z oliwkami i „Pastą chili” (patrz przepis z listopada'11).


1 komentarz:

  1. Świetne danie. Zupełnie inny sposób podawania pieczarek niż znam :)

    OdpowiedzUsuń