sobota, 28 stycznia 2012

Dynia makaronowa faszerowana, beztłuszczowa

  Pyszne danie bez tłuszczu, doskonałe nawet dla stosujących odchudzającą dietę Dukana.
 Składniki
* 1 dynia makaronowa średn.18-20cm;
* 50 dag chudego mięsa mielonego (szynka, indyk);
* 40 dag pieczarek;
* 1 cebula średnia;
* 1 duży pomidor;
* 1 owoc papryki (użyłem zieloną);
* 15 dag nerwów liściowych z „pekinki”;
* 1 marchew (10-15cm);
* 1łyżeczka soli morskiej;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego zmielonego;
* 2 łyżeczki bazylii;
* 1 łyżeczka majeranku;
* 1łyżeczka suszu warzywnego(patrz moje przepisy);
* ½ łyżeczki czosnku granulowanego;
( lub 2 duże ząbki czosnku);
* ½ łyżeczki curry;
* 50 ml wody.
Wykonanie    
     Z dyni, po przecięciu (w pionie) na połowy, wybierz pestki z przyległościami, posyp czosnkiem (lub natrzyj świeżym przepuszczonym przez praskę) oraz posyp curry i mieszanką warzywną, odstaw.
 Mięso, wraz z pokrojoną w bardzo cienkie piórka cebulą, podlej 50 ml wody i przesmaż 10-15  minut na patelni teflonowej,  do powstania lekko podbrązowionych grudek.  Przełóż teraz mięso do dość dużego naczynia, łatwiej będzie mieszać całość.
 Pieczarki pokrojone w jak najcieńsze plasterki przesmaż  na tej samej patelni pod przykryciem(!) ok 5 minut, odkryj odparuj, często mieszając.
 Przełóż pieczarki do mięsa, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy (sól, pieprz, bazylia, majeranek), pokrojoną w jak najcieńsze plasterki marchew, w kostkę  pokrojoną paprykę, pokrojone ”we frytki” nerwy kapusty pekińskiej. Dokładnie wymieszaj, dodaj pomidor pozbawiony skórki i nasion – pokrojony w kostkę, wymieszaj, wypełnij obie połówki dyni.
 Do zapiekania najlepiej użyj rękawa do pieczenia, jako podpórki do ustabilizowania okrągłych powierzchni dyni użyj połówki pieczarek (patrz foto).
 Piecz  1 godzinę , temp.180º C, rozetnij u góry rękaw i  wstaw jeszcze na 10-15 minut.
     

6 komentarzy:

  1. cieszę się, wczoraj znów robiłem. Całe szczęście że mam lekki zapasik w piwnicy

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedzonko wydaje się pyszne ! Spróbuję! A może doradzisz mi w jaki sposób przechować jak najdłużej cukinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, cukinia nie należy do odmiany dyni nadającej się do przechowywania w stanie surowym.Możesz zawinąć w folię spożywczą i kilka dni w lodówce przetrzymać, ale niestety, nie mam doświadczeń z cukinią czy kabaczkem, zjadamy je na bieżąco.
      Przy okazji: nie wiem dlaczego jedni nazywają kabaczek cukinią i odwrotnie, różnią się chociażby nawet skórkami(jadalna u jednej u drugiej trzeba odcinać a to przecież różne rośliny, tak jak i dynie Hokkaido, Makaronowa gdzie Hokkaido można nie obierać, Makaronowej skórka jest niezjadliwa. Podobnie jest z gatunkami ogórków, no ale to inny temat.
      Dziękuję za odwiedziny, zapraszam z prośbą o komentarze.

      Usuń
  3. Smacznie i zdrowo! Cieszę się, że przepis jest bez kostki rosołowej, albo wegety :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vegety nie używam wcale, natomiast kostki czasami stosuję, ale niezmiernie rzadko. :-))

      Usuń