Powoli odkrywam zalety halogenowej obróbki, tym razem znów wątróbka z drobiu, ale jakże inna.
Doskonała jako przekąska, lekka kolacja, czy nawet wytworna przystawka.
Składniki.
* 8 wątróbek drobiowych;
* 8 dużych plastrów cebuli (grub. 0,5-1,0 cm);
* czosnek granulowany;
* mieszanka suszu warzywnego;
* 1 łyżeczka oliwy/oleju;
* sól, pieprz;
* ok 200 ml wody.
Opcjonalnie:
*- 1 łyżka masła.
Wykonanie.
Wątróbki po dokładnym oczyszczeniu posyp dość obficie czosnkiem, odstaw na parę godzin w chłodne miejsce.
Do misy halogena wlej wodę, postaw niski ruszt, na nim tackę spryskaną olejem, z poukładaną lekko posoloną cebulą i posypaną mieszanką warzywną, na której pokładź wątróbkę lekko wysmarowaną olejem.
Zapiekaj przez 20 minut w temp.180ºC posól i posyp lekko mieszanką warzywną, teraz dopiekaj przez 5 min w temp. 200ºC.
Po wyjęciu z piekarnika posyp pieprzem. Serwuj z oliwkami.
Możesz każdą wątróbkę przed podaniem polać odrobiną stopionego masła.
Smacznego.
Dysponując dodatkowym wyposażeniem do halogen-oven'owego piekarnika, możesz podwoić ilość wątróbek tylko w połowie zapiekania trzeba dokonać przełożenia "pięter".
Wygląda bardzo smakowicie... :)
OdpowiedzUsuńa co ten halogen??
OdpowiedzUsuńNie słyszałam wcześniej o obróbce halogenowej, w jakim urządzeniu można tego użyć?
OdpowiedzUsuńWow, nie myślałem,że to jeszcze tak mało znane "urządzenie" wybaczcie i przepraszam, ale dostaliśmy "toto"w 2010 roku od naszych córek w prezencie gwiazdowym. Podtekst chyba niepotrzebny, bo komentarz był taki:"...Mikołaj to kupił dla was, żebys tatuś robił nam smaczne jedzonko ..."
OdpowiedzUsuńZmienię chyba nieco nazwę tego dania.
Podaję linka na to urządzenie: w reklamach nazwane HALOGEN OVEN akurat znalazłem filmową reklamówke, nie jest przereklamowane :http://www.youtube.com/watch?v=kf3oxURq2ls
Jest to po prostu kombiwar elektryczny (co firma i model to inna nazwa). Sama przez dwa lata używałam tylko i wyłącznie kombiwaru w kuchni (od pieczenia mięs, po cista i chleby). Nadaje się do wszystkiego i dla mnie był świetnym ułatwieniem w kuchni (nie trzeba czekać aż to to się nagrzeje, można podejrzeć co się w środku dzieje, no i wszystko przebiega sprawnie).
OdpowiedzUsuńNiestety halogenuś mój opuścił nas tego sylwestra i najwyższa pora zakupić kolejny;)
ale pychota! u mnie dzis była wątróbka drobiowa zapiekana w cebulce z czosnkiem i bazylią. Jednak Twoje danie bije wszystkie pomysły wątróbkowe.
OdpowiedzUsuńWilczyco, może dlatego że jest bardziej niż proste, ale uwierz mi, smakiem bije na łeb (tu przyznam Ci nieskromnie rację)wszystkie niemal moje wątróbkowe dania. No może tylko wołowej wątróbki czy serca "po angielsku" nie przebije.
Usuń