środa, 2 maja 2012

Keczup błyskawiczny pikantny

 Czas grillowań rozpoczęty, a co za tym idzie sosy grillowe w użyciu. Można kupić, można je robić , wcale nie dużym nakładem środków, za to z gwarancją: bez uszlachetniaczy, poprawiaczy smaku i ... licho wie czego tam jeszcze.
 Dziś proponuję keczup.

Składniki.
* 50 dag koncentratu pomidorowego;
* 50 dag
cebuli;
*
2 duże jabłka winno kwaśne;
* 25 g
papryki mielonej słodkiej;
* ½
-1 łyżeczki pasty chili; (stosuję własne przetwory, surowiec z działki)¹
*
szczypta kminku mielonego(w 2 palce);
*
      "          gałki muszkatołowej (w 2 palce);
* ½
łyżeczki czosnku granulowanego ( lub 1 kostkę knorra)
* ½
łyżeczki soli;
* odrobina
cukru-wg smaku.
      --------------------------------------------------------------
¹
- mieloną mam również ale stosowałem własną pastę, jeśli użyjesz sproszkowaną paprykę ostrą, lub sproszkowaną chili, to radzę w pierwszej fazie użyć połowę podanej ilości, lepiej dodać, aniżeli mieć problem z przerabianiem na łagodniejszy.

 Wykonanie. 
  Cebulę i jabłka obrane pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone podduś w jak najmniejszej ilości wody, z solą . Zmiksuj bardzo mocno, dodaj koncentrat, przyprawy, gotuj na małym płomieniu (podłóż płytkę dystansową) ok 10 minut, stale mieszając by się nie przypaliło, weź odrobinę na talerzyk, ostudź ... spróbuj (tylko można na zimno (!) ma inny i właściwy smak!), jeśli trzeba dopraw.
  Gorący, gotowy keczup przełóż do małych wyparzonych słoiczków (używam po musztardzie, koncentratach), postaw "na głowie" do ostygnięcia. Możesz przechowywać jak każde przetwory.
  Po otwarciu możesz stosować ten keczup do "komponowania" innych sosów ; np. z czosnkowym, z majonezem, musztardą fantazje dozwolone...
Na początek proponuję: daj ½ proponowanej przeze mnie pasty (lub mielonej) chili i spróbuj, bo lepiej dodawać, ująć nie da rady.
Przyjemnego grillowania i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz