poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Omlet portulakowo - parówkowy

 Jesteśmy rodziną "jajożerną", omlety, naleśniki, jajecznica w różnych odmianach , (ulubiona z pomidorami!), to niemal standard ... gdy nie wiadomo co zjeść na śniadanie. 
 Omlety w zależności od nadzienia, obowiązkowo mniej lub bardziej podpieczone, składane lub zawijane.
  Proponuję dziś nieco inny, właściwie tylko w sezonie możliwy do zrobienia, właśnie z portulaką, w wersji "kiełbasianej" lub jarskiej.

Składniki.
* 2 jaja;
* 1 łyżeczka mąki kukurydzianej;
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;
* 2 łyżki mleka;
* 1 łyżka oleju z ryżu, lub masła klarowanego;
* 3 szkl. liści portulaki wraz z młodymi(!) łodyżkami, niezbyt drobno pociętymi ; ¹]
* 1-2 ząbki czosnku;
* 5 dag sera żółtego;
* ok10 dag kiełbasy parówkowej/serdelków (nie parówki!);
* sól , pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej .
_______________________________
¹] w wersji jarskiej (bez kiełbasy) zwiększ ilość portulaki do 5 szklanek i dodaj jedno jajo roztrzepane z 1 małą łyżeczką mleka.
Wykonanie.
Farsz.
Kiełbasę pokrojoną w słupki lub b.cienkie plasterki, obsmaż waz z połową oleju/masła szybko na silnym ogniu, liście portulaki po sparzeniu na sicie wrzątkiem, dodaj do kiełbasy, posól, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i po ok 5 minutach dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, żółtko. Całość dokładnie wymieszaj, odstaw z ognia. Trzymaj pod przykryciem, na rozgrzanym krążku dystansowym.
Omlet. (Na patelni o średnicy dna 26 cm).
Ser zetrzyj na grubych ząbkach tarki. Białka obu jaj ubij na sztywno dodając nieco soli, dodaj jedno żółtko, obie mąki, wymieszaj całość. Dodaj mleko i po dokładnym wymieszaniu wraz z połową oleju/masła stopionego wylej na patelnię, rozprowadź na całej powierzchni, przykryj i pozostaw na krążku dystansowym, na średnim ogniu. Obsmaż z jednej strony, przewróć na drugą stronę posyp całość utartym serem, przykryj na ok 2-3 minuty.
Następnie cały farsz z drugiej patelni wyłóż na wierzch, zawiń i podaj.
Możesz podać tradycyjnie tylko złożony ale „zrolowany” zjada się lepiej(wygodniej?).
Jako uzupełnienie dodaj pomidory obrane ze skórki.

2 komentarze:

  1. Portulakę masz w ogródku czy udaje Ci się gdzieś kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Mam jeszcze w ogródku.Trzy albo cztery lata temu wysiałem, teraz sama wyrasta w najmniej spodziewanych miejscach. Jeszcze na jeden dwa omlety wystarczy ale raczej Młodsza zawładnie nią do swojej sałatki. Nie wiem czy można ja kupić gdzieś, nie spotkałem u siebie na rynku. Wyczytałem, że można ją znaleźć dziko rosnącą na polach. – dotyczy posta

      Usuń