Proponuję odejście od tradycji i dziś serwuję schab w otoczeniu jarzyn z naszego krajowego rynku, a nawet działki.
Składniki.
* 4 plastry schabu (1,5 – 2 cm);
* 10 dag marchwi;
* 10 dag pasternaku (może być pietruszka);
* 2-3 średnie cebule;
* 2 -3 owoce papryki czerwonej lub żółtej;
* 1 średni por;
* kilka małych różyczek kalafiora;
* 1 kostka bulionu grzybowego;
* 4 liście laurowe;
* 3-4 ziarna jałowca;
* ¼ łyżeczki majeranku;
* ok ¾ szklanki szczypiorku;
* 1 łyżeczka sosu sojowego, lub maggi;
* 1 łyżeczka oleju (najlepiej w rozpylaczu);
* 1 łyżka oliwy lub margaryny do smażenia;
* - sól, pieprz czarny;
* - ok. ½ szkl.gorącej(wrzątek) wody.
Wykonanie.
Płaty
mięsa posmaruj lekko z obu stron sosem sojowym/maggi, posyp lekko
pieprzem oraz solą, spryskaj/posmaruj z obu stron olejem, potraktuj szpilkowym siekaczem do mięs i odłóż.
Marchew,
pasternak/pietruszkę pokrój w słupki, pora w krążki, cebulę w
piórka, paprykę w paski, wrzuć wszystkie składniki do woka z
tłuszczem, wraz z liśćmi i pogniecionym jałowcem, podsmażaj na
silnym płomieniu, mieszając co chwilę, aż do lekkiego
zbrązowienia niektórych składników. Wlej
rozpuszczoną kostkę bulionu, wymieszaj, posyp szczypiorkiem, połóż
na wierzch lekko posypane solą różyczki kalafiora,
duś na
minimalnym ogniu, pod przykryciem (i najlepiej na płytce
dystansowej) 10-15 minut (kalafior półtwardy), dodaj majeranek,
przykryj na 3 – 5 minut.
W
międzyczasie na patelni grillowej obsmaż szybko kotlety.
Serwuj
z młodymi ziemniakami.
Jestem już ... i na TOP BLOGACH
OdpowiedzUsuń