sobota, 17 sierpnia 2013

Schab na jarzynach

  Schab na polskim stole jest niemal mięsem tradycyjnym, chociaż raczej podajemy go przeważnie jako kotlet panierowany.
  Proponuję odejście od tradycji i dziś serwuję schab w otoczeniu jarzyn z naszego krajowego rynku, a nawet działki.

Składniki.
* 4 plastry schabu (1,5 – 2 cm);
* 10 dag marchwi;
* 10 dag pasternaku (może być pietruszka);
* 2-3 średnie cebule;
* 2 -3 owoce papryki czerwonej lub żółtej;
* 1 średni por;
* kilka małych różyczek kalafiora;
* 1 kostka bulionu grzybowego;
* 4 liście laurowe;
* 3-4 ziarna jałowca;
* ¼ łyżeczki majeranku;
* ok ¾ szklanki szczypiorku;
* 1 łyżeczka sosu sojowego, lub maggi;
* 1 łyżeczka oleju (najlepiej w rozpylaczu);
* 1 łyżka oliwy lub margaryny do smażenia;
* - sól, pieprz czarny;
* - ok. ½ szkl.gorącej(wrzątek) wody.
Wykonanie.
Płaty mięsa posmaruj lekko z obu stron sosem sojowym/maggi, posyp lekko pieprzem oraz solą, spryskaj/posmaruj z obu stron olejem, potraktuj szpilkowym siekaczem do mięs i odłóż.

Marchew, pasternak/pietruszkę pokrój w słupki, pora w krążki, cebulę w piórka, paprykę w paski, wrzuć wszystkie składniki do woka z tłuszczem, wraz z liśćmi i pogniecionym jałowcem, podsmażaj na silnym płomieniu, mieszając co chwilę, aż do lekkiego zbrązowienia niektórych składników. Wlej rozpuszczoną kostkę bulionu, wymieszaj, posyp szczypiorkiem, połóż na wierzch lekko posypane solą różyczki kalafiora, 
 
duś na minimalnym ogniu, pod przykryciem (i najlepiej na płytce dystansowej) 10-15 minut (kalafior półtwardy), dodaj majeranek, przykryj na 3 – 5 minut.


W międzyczasie na patelni grillowej obsmaż szybko kotlety. 
 
Serwuj z młodymi ziemniakami.


1 komentarz: