czwartek, 8 sierpnia 2013

Sałatka zielona zimowa

 Najwyższy czas zastanowić się, wybrać co władować na zimę do słoików, robiąc próbny słoik. Zawsze tak robię, otwieram słoik po dwóch, trzech tygodniach i podejmuję/my (!) decyzję, no i oczywiście sporządzam przepis, nanosząc uprzednio poprawki.
  Oto jeden ze sprawdzonych (nie tylko w naszym domu!) przepisów na przetwory.

Składniki.

*2 kg cukinii nie przerośniętej

* 2 kg ogórków nie przerośniętych, a nawet malutkich(!);

* 0,3 kg cebuli;

* 0,1 kg marchwi;

* 1 szkl szczypiorku;

* 20 liści laurowych;

* ok 40 ziaren ziela angielskiego;

* 250 ml wody; ¹]

* 0,5 l octu jabłkowego; ¹]

* 1 łyżeczka octu balsamicznego;

* 50 ml oleju z pestek winogron, lub z ryżu

* sól (ok 1 łyżki),

* cukier(1 łyżeczka),

* pieprz naturalny(użyłem zielony), świeżo zmielony(1 czubata łyżeczka ).

---------------

¹] – można zmienić proporcje, gdyż ocet jabłkowy jest mniej ostry , a i z warzyw dużo cukrów osłabia kwasowość.

Wykonanie.
Sporządź wywar z wody liści i ziela angielskiego, gotuj ok 15 minut, wystudź.

Cukinię i ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki, małe ogórki(4-5 cm przecinaj tylko na pół, mniejsze 2-3 cm pozostaw w całości, marchew zetrzyj na tarce w najgrubsze wiórki, całość posól wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, lekko posyp cukrem, wymieszaj i po 10 minutach dodaj do zielonej części sałatki. Wlej sporządzony wywar z liści i ziela. Pozostaw na dwie godziny, co jakiś czas przemieszaj.


Dodaj wszystkie pozostałe składniki, (dopiero teraz ocet!) wymieszaj, pozostaw znów na dwie godziny, dokonaj „degustacji” dopraw jeśli taka będzie potrzeba, pakuj w słoiki, pasteryzuj przez 10 minut w temp. 80 - 85 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz