Oto jeden ze sprawdzonych (nie tylko w naszym domu!) przepisów na przetwory.
Składniki.
*2
kg cukinii nie przerośniętej
*
2 kg ogórków nie przerośniętych, a nawet malutkich(!);
*
0,3 kg cebuli;
*
0,1 kg marchwi;
*
1 szkl szczypiorku;
*
20 liści laurowych;
*
ok 40 ziaren ziela angielskiego;
*
250 ml wody; ¹]
*
0,5 l octu jabłkowego; ¹]
*
1 łyżeczka octu balsamicznego;
*
50 ml oleju z pestek winogron, lub z ryżu
*
sól (ok 1 łyżki),
*
cukier(1 łyżeczka),
*
pieprz naturalny(użyłem zielony), świeżo zmielony(1 czubata
łyżeczka ).
---------------
¹]
– można zmienić proporcje, gdyż ocet jabłkowy jest mniej ostry
, a i z warzyw dużo cukrów osłabia kwasowość.
Wykonanie.
Sporządź
wywar z wody liści i ziela angielskiego, gotuj ok 15 minut, wystudź.
Cukinię
i ogórki pokrój w niezbyt cienkie plasterki, małe ogórki(4-5 cm
przecinaj tylko na pół, mniejsze 2-3 cm pozostaw w całości,
marchew zetrzyj na tarce w najgrubsze wiórki, całość posól
wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, lekko posyp cukrem, wymieszaj i
po 10 minutach dodaj do zielonej części sałatki. Wlej sporządzony
wywar z liści i ziela. Pozostaw na dwie godziny, co jakiś czas
przemieszaj.
Dodaj
wszystkie
pozostałe
składniki, (dopiero teraz ocet!) wymieszaj, pozostaw znów na dwie godziny, dokonaj
„degustacji” dopraw jeśli taka będzie potrzeba, pakuj w słoiki,
pasteryzuj przez 10 minut w temp. 80 - 85 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz