Dzisiaj proponuję dwie sałatki: łagodną i ostrą. Zapewniam, że oprócz stopnia ostrości, mają również, mimo pozorów, nieco odmienne smaki, lecz nie wiem dlaczego.
Składniki.
*
1,75 kg świeżych ogórków(najlepiej niezbyt wyrośnięte);
*
0,5 kg cebuli;
*
1,5 kg owoców papryki;
*
25 g soli;
*
10 g cukru;
*
1 łyżeczka pieprzu czarnego/zielonego mielonego;
*
20 liści laurowych;
*
10 ziaren ziela angielskiego;
*
1 łyżeczka nasion kopru;
*
100 ml oleju z pestek winogron;
*
0,5 l octu winnego/jabłkowego; ¹]
*
0,5 l wody.
Opcjonalnie:
*
3 strączki ostrej papryki (Anaheim, Fresno, Serrano, Habanero), może
być suszonej.
Oraz
jako opakowanie:
-
12 słoiczków (300 ml)po dżemie.
--- --- --- --- ---
¹]-
można pół na pół z octem spirytusowym
Wykonanie.
Przygotuj
zalewę: liście laurowe i ziele angielski gotuj 10 minut w 0,5l
wody, dodaj ewentualnie ocet spirytusowy i tylko zagotuj,wystudź i
odcedź.
Ogórki
dokładnie umyj, wyrośnięte(ale bez zbyt dużych gniazd nasiennych)
obierz, średnie pozostaw ze skórką, poszatkuj na grubość 1,5-2
mm, paprykę pokrój w paski tej samej grubości, cebulę w piórka
nieco cieńsze, całość wymieszaj z solą , cukrem oraz pieprzem i
nasionami kopru. Pozostaw na 1-2 godziny , co jakiś czas delikatnie
przemieszaj.
Do
odcedzonego wywaru z liści i ziela dodaj olej, ocet winny/jabłkowy,
dodaj do sałatki, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę „do
przegryzienia”.
Wkładaj
do słoiczków, do 6 z nich wkładaj po pół papryczki ostrej
(możesz więcej ale to już rzecz gustu i własne ryzyko) z boku na
ściance słoiczka (tak by były widoczne celem rozpoznania
zawartości) i uzupełnij słoiczki sokiem powstałym podczas
wstępnej obróbki.
Pasteryzuj
(temp. 80-85 º
C) przez 7-10
minut.
pychota!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe sałatki w słoikach na zimę :)
OdpowiedzUsuń