Dzisiaj wstawiam Jej specjał, przez Nią wykonany , przyznając bez kokieterii, że jest to naprawdę doskonałe danie, nie tylko jako przekąska.
Składniki.Proporcje dla 5 osób
Ciasto:
* 30dag mąki pszennej;
* 12,5 dag masła;
* 2-3 łyżki stołowe zimnej wody.
Wypełnienie:
* 40 dag mięsa mielonego (dowolne);
* 2 łyżki masła;
* 2 średnie cebule;
* 20 dag pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek;
* 1 owoc papryki;
* ½ łyżeczki soli;
* -pieprz do smaku;
* 3 jajka;
* 300 ml śmietany;
*
½ łyżeczki majeranku, lub bazylii;
* 20 dag sera żółtego startego na grubo.
* 20 dag sera żółtego startego na grubo.
oraz:
forma
aluminiowa do zapiekanek (foto) lub tortownica śr. 25 -30 cm
Wykonanie.
Z
podanych składników zagnieć ciasto, masło uprzednio doprowadzając
do stanu półpłynnego. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30
minut.
Mięso przesmaż z połową tłuszczu aż porozdziela się na drobne grudki; osobno przysmaż na reszcie masła; cebulę, dodaj pieczarki, oba składniki podsmaż nieco, odparowując sok z pieczarek.
Mięso przesmaż z połową tłuszczu aż porozdziela się na drobne grudki; osobno przysmaż na reszcie masła; cebulę, dodaj pieczarki, oba składniki podsmaż nieco, odparowując sok z pieczarek.
Połącz
mięso z pieczarkami i cebulą, dodaj pokrojoną w cienkie piórka
paprykę, dopraw solą, pieprzem, dodaj majeranek lub bazylię,
wymieszaj dokładnie całość, dodaj ¾
ilości sera, wymieszaj.
Formę
do zapiekania wyłóż rozwałkowanym ciastem, wypełnij sporządzonym
farszem.
Roztrzep
dokładnie śmietanę z jajkami dodaj pozostały ser, wylej na farsz,
rozprowadź równomiernie.
Zapiekaj
ok. 45 minut w temperaturze 200 º
C,
w dolnej części piekarnika.
Wygląda bardzo apetycznie, taki placek na pewno miała wielu amatorów :)
OdpowiedzUsuńNo aż tak "źle" nie było, porcji 5 ale, zjadaczy łącznie trójka. Tak więc wystarczyło dla Niej i po dwie porcje dla dwóch. yle że dodatek w postaci p[iwa, spowodował, ze po konsumpcji, obaj byliśmy głodni, no ale...
Usuń