poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zapiekanka z mięsem (Köttfärspaj)Birgitty

Podczas krótkiego pobytu u zamorskiej rodzinki wspaniała Pani Domu sporządzała doskonałe szwedzkie przysmaki, w tym jeden pozwoliła mi sporządzić własnoręcznie, bacznie obserwując moje zmagania z rybną "aromatyczną" zawartością puszki. Przepis wstawiłem wcześniej.
 Dzisiaj wstawiam Jej specjał, przez Nią wykonany , przyznając bez kokieterii, że jest to naprawdę doskonałe danie, nie tylko jako przekąska.

Składniki.Proporcje dla 5 osób

Ciasto:
*
30dag mąki pszennej;
* 12,5 dag masła;
* 2-3 łyżki stołowe zimnej wody.

Wypełnienie:
*
40 dag mięsa mielonego (dowolne);
* 2 ł
yżki masła;
*
2 średnie cebule;
*
20 dag pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek;
*
1 owoc papryki;
* ½
łyżeczki soli;
* -
pieprz do smaku;
*
3 jajka;
* 300 ml ś
mietany;
* ½ łyżeczki majeranku, lub bazylii;
* 20 dag
sera żółtego startego na grubo.
oraz:
forma aluminiowa do zapiekanek (foto) lub tortownica śr. 25 -30 cm
Wykonanie.
Z podanych składników zagnieć ciasto, masło uprzednio doprowadzając do stanu półpłynnego. Zawiń w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
Mięso przesmaż z połową tłuszczu aż porozdziela się na drobne grudki; osobno przysmaż na reszcie masła; cebulę, dodaj pieczarki, oba składniki podsmaż nieco, odparowując sok z pieczarek.
Połącz mięso z pieczarkami i cebulą, dodaj pokrojoną w cienkie piórka paprykę, dopraw solą, pieprzem, dodaj majeranek lub bazylię, wymieszaj dokładnie całość, dodaj ¾ ilości sera, wymieszaj.
Formę do zapiekania wyłóż rozwałkowanym ciastem, wypełnij sporządzonym farszem.
Roztrzep dokładnie śmietanę z jajkami dodaj pozostały ser, wylej na farsz, rozprowadź równomiernie.
Zapiekaj ok. 45 minut w temperaturze 200 º C, w dolnej części piekarnika.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, taki placek na pewno miała wielu amatorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No aż tak "źle" nie było, porcji 5 ale, zjadaczy łącznie trójka. Tak więc wystarczyło dla Niej i po dwie porcje dla dwóch. yle że dodatek w postaci p[iwa, spowodował, ze po konsumpcji, obaj byliśmy głodni, no ale...

      Usuń