środa, 13 listopada 2013

Kurczak świąteczny z halogena, z dodatkami

Nie ukrywam, że danie jest nieco pracochłonne, ale na wykwintny obiad warto dołożyć trochę wysiłku, stąd dokładne rozpisanie składników, jak i kolejność wykonania starałem się podać jak najdokładniej by zmniejszy do minimum wkład pracy.
Zapewniam: danie jest naprawdę bardzo łatwe w wykonaniu, nawet dla początkującego „mistrza kuchni”.
Efekt dla podniebienia godny uroczystego obiadu, a wizualnie widać na „fotach”.

Składniki
 * 1 kurczak;
A. Do przygotowania, wstepnie.
* po 1 łyżce: majeranku, bazylii, oleju; po ½ łyżeczki pieprzu ziołowego, soli;
B. Farsz do kurczaka. 
* 15 dag kaszy gryczanej palonej;
* 1½ szkl wrzątku;
* 50 dag pieczarek średniej wielkości (ok 40 szt.);
* 2 owoce papryki;
* ½ szklanki natki pietruszki;
* 1 łyżeczka lubczyku suszonego;
* 1 łyżeczka bazylii suszonej;
* 1 średnia cebula;
* 1 łyżka masła klarowanego;
* 1 łyżeczka mączki z grzybów; ¹]
* 1 łyżeczka rozmarynu;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
* - sól do smaku, wg upodobań; ¹]
C. Farsz do pieczarek.
* 1 filet duży z kurczaka
* 5 dag szpinaku;
* 1 ząbek czosnku;
* ok.¾ małej łyżeczki soli;
* 1 średnia cebula;
* 1 łyżeczka masła klarowanego, lub oleju.
D. Opcjonalnie. ²]
* ok 10 dużych liści sałaty rzymskiej, lub kapusty pekińskiej;
* 1łyżka masła klarowanego;
* 25 ml oleju z ryżu.
Do „zszycia”.
* 8 – 10 wykałaczek bambusowych.
----- ----- -----
¹] – zamiast soli, możesz użyć kostkę mięsną, lub np. grzybową (Winiary), jeśli nie masz mączki grzybowej, dodając ją od razu do parzenia kaszy.
²] – jeśli zostanie nieco farszu, możesz zrobić mini gołąbki, a zapewniam, warto. 
Wykonanie.    
Kurczaka po umyciu, odcięciu szyjki (skórkę z szyjki bez odcinania pozostaw!), natrzyj wewnątrz i zewnątrz mieszanką A, pozostaw na kilka godzin, nawet na noc.
Teraz B.
Kaszę zalej wrzątkiem, jeśli robisz wersję z kostką „Winiary”dodaj ją, przykryj
odstaw. Papryki oczyść pokrój w najdrobniejszą kostkę, ¼ odłóż osobno, użyjesz ją do C.
Z pieczarek odłam ogonki, pokrój w możliwie najdrobniejszą kostkę. Cebulę pokrój również w kostkę, podsmaż do lekkiego zbrązowienia, stale mieszając.
Połącz wszystkie składniki z pozycji B. i nafaszeruj kurczaka, włóż szyjkę do środka, potem zszyj przy pomocy wykałaczek. Możesz odciąć skórkę z szyjki i wykorzystać przy zszywaniu części brzusznej.
Część C.
Część farszu pozostała.
Rozdrabniaczem posiekaj filety, razem ze szpinakiem. Teraz pokrojoną w kosteczką cebulę podsmaż na wybranym tłuszczu i dodaj do pozostałego farszu, razem z rozdrobnionym filetem i szpinakiem, odłożoną wcześniej paprykę, dodaj zmiażdżony praską czosnek, wymieszaj dokładnie, dopraw, napełnij kapelusze pieczarek.
Poukładaj kapelusze w talerzyku z wyposażenia halogena, ustaw niski ruszt, połóż kurczaka, piecz ok 40-50 minut w temp 180º C, w połowie obróć spodem do góry. Jeśli będzie zbyt szybkie brązowieni pieczystego, zmniejsz temperaturę do 160º C i wydłuż nieco czas. Jest to możliwe przecież bez otwierania piekarnika (zaleta tego halogenowego urządzenia!).
Czasami [nie potrafię tego uzasadnić, może waga surowca (?)] mimo upieczenia z zewnątrz, przy kościach mięso jest niedopieczone, więc po wyznaczonym czasie dokładam jeszcze 10-15 minut na 140stopniach.
Pozycja D.
Jeżeli pozostało jeszcze nieco farszu, porób mini gołąbki i razem z kapeluszami, które nie zmieściły się do halogena, ułóż wszystko na patelni z tłuszczami, patelnię ustaw na krążku dystansowym, przykryj i „obrabiaj” na możliwie najmniejszym płomieniu, po jakimś czasie obróć gołąbki.
Serwując możesz pieczarki podać razem z kurczakiem, albo osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz