Nie
ukrywam, że danie jest nieco pracochłonne, ale na wykwintny obiad
warto dołożyć trochę wysiłku, stąd dokładne
rozpisanie składników, jak i kolejność wykonania starałem
się podać jak najdokładniej by zmniejszy do minimum wkład pracy.
Zapewniam:
danie jest naprawdę bardzo łatwe w wykonaniu, nawet dla
początkującego „mistrza kuchni”.
Efekt
dla podniebienia godny uroczystego obiadu, a
wizualnie widać na „fotach”.
Składniki
*
1 kurczak;
A.
Do przygotowania, wstepnie.
*
po 1 łyżce: majeranku, bazylii, oleju; po ½
łyżeczki pieprzu ziołowego, soli;
B.
Farsz do kurczaka.
* 15 dag kaszy gryczanej palonej;
* 15 dag kaszy gryczanej palonej;
*
1½ szkl wrzątku;
*
50 dag pieczarek średniej wielkości (ok 40 szt.);
*
2 owoce papryki;
*
½ szklanki natki pietruszki;
*
1 łyżeczka lubczyku suszonego;
*
1 łyżeczka bazylii suszonej;
*
1 średnia cebula;
*
1 łyżka masła klarowanego;
*
1 łyżeczka mączki z grzybów; ¹]
*
1 łyżeczka rozmarynu;
*
½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
*
1 łyżeczka czosnku granulowanego;
*
- sól do smaku, wg upodobań; ¹]
C.
Farsz do pieczarek.
*
1 filet duży z kurczaka
*
5 dag szpinaku;
*
1 ząbek czosnku;
*
ok.¾ małej łyżeczki
soli;
*
1 średnia cebula;
*
1 łyżeczka masła klarowanego, lub oleju.
D.
Opcjonalnie. ²]
*
ok 10 dużych liści sałaty rzymskiej, lub kapusty pekińskiej;
*
1łyżka masła klarowanego;
*
25 ml oleju z ryżu.
Do
„zszycia”.
*
8 – 10 wykałaczek bambusowych.
-----
----- -----
¹]
–
zamiast soli, możesz użyć kostkę mięsną, lub np. grzybową
(Winiary),
jeśli nie masz mączki grzybowej, dodając ją od razu do parzenia
kaszy.
²]
–
jeśli zostanie nieco farszu, możesz zrobić mini gołąbki, a
zapewniam, warto.
Wykonanie.
Kurczaka po umyciu, odcięciu szyjki (skórkę z szyjki bez odcinania pozostaw!), natrzyj wewnątrz i zewnątrz mieszanką A, pozostaw na kilka godzin, nawet na noc.
Wykonanie.
Kurczaka po umyciu, odcięciu szyjki (skórkę z szyjki bez odcinania pozostaw!), natrzyj wewnątrz i zewnątrz mieszanką A, pozostaw na kilka godzin, nawet na noc.
Teraz
B.
Kaszę
zalej wrzątkiem, jeśli robisz wersję z kostką „Winiary”dodaj
ją, przykryj
odstaw.
Papryki oczyść pokrój w najdrobniejszą kostkę, ¼
odłóż osobno, użyjesz ją do C.
Z
pieczarek odłam ogonki, pokrój w możliwie najdrobniejszą kostkę.
Cebulę
pokrój
również w kostkę, podsmaż do lekkiego zbrązowienia, stale
mieszając.
Połącz
wszystkie składniki z pozycji B.
i
nafaszeruj kurczaka, włóż szyjkę do środka, potem zszyj przy
pomocy wykałaczek. Możesz odciąć skórkę z szyjki i wykorzystać
przy zszywaniu części brzusznej.
Część
C.
Część
farszu pozostała.
Rozdrabniaczem
posiekaj filety, razem ze szpinakiem. Teraz
pokrojoną w kosteczką cebulę podsmaż na wybranym tłuszczu i
dodaj do pozostałego farszu, razem z rozdrobnionym filetem i
szpinakiem, odłożoną wcześniej paprykę, dodaj zmiażdżony praską czosnek, wymieszaj dokładnie,
dopraw, napełnij kapelusze pieczarek.
Poukładaj
kapelusze w talerzyku z wyposażenia halogena, ustaw niski ruszt,
połóż kurczaka, piecz ok 40-50
minut w temp 180º
C, w połowie obróć spodem do góry. Jeśli będzie zbyt szybkie
brązowieni pieczystego, zmniejsz temperaturę do 160º
C i wydłuż nieco czas. Jest to możliwe przecież bez otwierania
piekarnika (zaleta tego halogenowego urządzenia!).
Czasami
[nie potrafię tego uzasadnić, może waga surowca (?)] mimo
upieczenia z zewnątrz, przy kościach mięso jest niedopieczone,
więc po wyznaczonym czasie dokładam jeszcze 10-15 minut na
140stopniach.
Pozycja
D.
Jeżeli
pozostało jeszcze nieco farszu, porób mini gołąbki i
razem z kapeluszami, które nie zmieściły się do halogena, ułóż
wszystko na patelni z tłuszczami,
patelnię ustaw na krążku dystansowym, przykryj i „obrabiaj” na
możliwie najmniejszym płomieniu, po jakimś czasie obróć gołąbki.
Serwując
możesz pieczarki podać razem z kurczakiem, albo osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz