Proponowana niżej przeze mnie, pierwsza "z kolekcji", jest właśnie takim rarytasem, pośród innych sposobów jej przyrządzenia w mojej kuchni, a każdy przyprawia nas o ślinotok na samo słowo "wątróbka".
Czy ta propozycja będzie również Tobie smakować, nie wiem, ale spróbuj i skomentuj, zrób nie zrażając się ilością składników i pozornie długim opisem wykonania, ja też czasem jestem "gadułą".
Składniki.
*
40-50 dag wątróbki wieprzowej;
* 10 dag cebuli;
* 10 szt. kapeluszy pieczarek;
* 5 – 8 dag masła klarowanego;
* ½ -1 szt. łodygi selera naciowego;
* ½ -1 szt. papryki świeżej;
* 4 liście laurowe;
* szczypta jałowca mielonego;
* 1 kostka mięsna "Winiary"; ¹]
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* ½ łyżeczki czosnku granulowanego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 5 dag mąki ryżowej ( lub pszennej typ 500);
* ok 250 -300 ml wody gorącej.
--------
* 10 dag cebuli;
* 10 szt. kapeluszy pieczarek;
* 5 – 8 dag masła klarowanego;
* ½ -1 szt. łodygi selera naciowego;
* ½ -1 szt. papryki świeżej;
* 4 liście laurowe;
* szczypta jałowca mielonego;
* 1 kostka mięsna "Winiary"; ¹]
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* ½ łyżeczki czosnku granulowanego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 5 dag mąki ryżowej ( lub pszennej typ 500);
* ok 250 -300 ml wody gorącej.
--------
¹]
–
jeśli dysponujesz własnym wywarem mięsno-kostnym, możesz
zastosować.
Wykonanie.
Wątróbkę
po oczyszczeniu, pokrój skośnie w ok 1- 1,5 centymetrowe plastry,
brzeżne ponacinaj delikatnie ale dość gęsto, od stron
błyszczących, następnie wymieszaj je z pieprzem i czosnkiem,
odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Ja przygotowuję nawet
wieczorem poprzedniego dnia.
Pokrój:
cebulę w piórka; pieczarki w ćwiartki lub 6- ki; paprykę w pół
krążki, łodygi selera w półcentymetrowe plasterki.
Na
patelni podsmaż cebulę z 1/3 masła, jednocześnie w woku podsmaż
obtoczoną w mące wątróbkę. Podłóż pod woka krążek
dystansowy, podlej mięso niewielką ilością wody, przykryj,
zmniejsz płomień. Przełóż cebulę do woka z wątróbką (nie
mieszaj) ...
, a na patelnię z pozostałym tłuszczem wrzuć pieczarki i
na możliwie silnym ogniu, podsmaż bez
dodawania tłuszczu, do lekkiego ich zbrązowienia.
Przełóż grzybki do woka, dodaj paprykę pokrojoną i selera oraz resztę przypraw, podlej pozostałą ilością wody z rozpuszczona kostką mięsną.
Przykryj, wymieszaj całość, poduś ok 10-15 minut.
Przełóż grzybki do woka, dodaj paprykę pokrojoną i selera oraz resztę przypraw, podlej pozostałą ilością wody z rozpuszczona kostką mięsną.
Przykryj, wymieszaj całość, poduś ok 10-15 minut.
Świetny przepis.Czytając go przypomniałem sobie,podobną wątróbkę robiłem na statku,bez selera i trochę inne przyprawy.Inaczej była też krojona, w takie grube frytki,a reszta w paski.Smak faktycznie rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Tobie przypadł ten przepis do gustu. Przeważnie wątróbka jest serwowana saute', lub w gęstych zawiesistych sosach. Używać zacząłem skrobi ryżowych i kukurydzianych, czasem mąki z ryżu (nawet brązowego) czy kukurydzy i zauważyłem, że sosy są dużo lepsze, nie zabijają smaku użytych składników, no i najważniejsze: nie "gniotą" żołądka.
UsuńKrojoną we frytki lub paski też czasem robiłem, ale już dawno, dobrze że przypomniałeś mi o tym sposobie. Chyba saute' z ....czymś, muszę pogłówkować.
Pozdrawiam,
P.S.
Wpadaj częściej i wpisuj komentarze, nawet te ..."ostrzejsze", może tym mi pomożesz ;-)) robić lepsze przepisy.
Aż mnie naszła ochota na wątróbkę. Pierwszą przygodę z wątróbką miałam 6 miesięcy temu i od tamtej pory raz tylko jadłam taką, która mi nie smakowała. Ta wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńNo to trafione. Moje domowe "zjadaczki" każdą wątróbkę wcinają jakby pierwszy raz jadły, a zapewniam Cię, że wszystkie zamieszczone tu przepisy były kilkanaście razy "odświeżane" i zawsze z jednakowym apetytem były zjadane.
UsuńPozdrawiam.