Chociaż czas grillowania na świeżym powietrzu minął, ale tylko na kilka miesięcy, to czas "fonduowania" nadszedł, stąd moja podwójna propozycja.
Dziś proponuję jeden z moich pierwszych/wielu sosów grillowych, ten z cebulką zapiekaną sprawdził się, jako nawet lepszy do fondue. Czy to prawda(?) sprawdź.
Składniki.
*
10 szt grzybów suszonych;
*
100-150 ml majonezu;
*
10ml oleju z pestek winogron;
*
1-2 cebulki małe (szalotka); ¹]
*
sól, pieprz czarny świeżo mielony;
*
½ - 1 łyżeczki soku z cytryny/limonki;
*
szczypta kminku mielonego lub cząbru wg uznania;
*
½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 niewielki ząbek świeżego.
-----
----- -----
¹]
– możesz zrobić
drugi sos, używając
zamiennie 1
łyżkę
cebulki
zapiekanej
Wykonanie.
Wersja
ze świeżą cebulką.
Namoczone grzyby
ugotuj do miękkości, w jak najmniejszej ilości wody, zmiksuj razem
z surową cebulką , dodaj olej i jeśli trzeba na małej patelni
(najlepiej teflonowej) lekko odparuj wodę. Ostudź, dodaj czosnek
granulowany, lub świeży ( przeciśnięty przez praskę) dopraw
smakowo kminkiem/cząbrem oraz solą i pieprzem, połącz z
majonezem, dodaj sok z cytryny, wymieszaj dokładnie lub jeszcze raz
zmiksuj całość.
Wstaw
do lodówki aby porządnie
schłodzić.
Sos
doskonały tak do fondue, jak i do dań z grilla, w tym ryb.
Wersja
z cebulką zapiekaną.
Namoczone
grzyby ugotuj do miękkości, w jak najmniejszej ilości wody, dodaj
pokruszoną cebulkę. Po
całkowitym wystudzeniu, dodaj czosnek granulowany, lub świeży (
przeciśnięty przez praskę) dopraw do smaku smakowo solą i
pieprzem oraz kminkiem lub cząbrem, dodaj olej i sok z cytryny,
zmiksuj całość, połącz z majonezem.
Wstaw
do lodówki, do porządnego schłodzenia.
W ten sposób
otrzymasz dwa bardzo różne sosy zimne. Wypróbowane oba, doskonałe
do fondue, na grilla robiłem tylko ze świeżą cebulką.
Ze
względu na grzyby, nie jest to sos trwały zbytnio ale trzy dni
wytrzymuje śmiało. Wypróbowałem sam na sobie po czterech dniach
przechowania w lodówce. Nic nikomu z biesiadników, ani mnie nie
zaszkodziło.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZapowada się bardzo smakowicie. U mnie sosy grillowe wykorzystywane są do mięs pieczonych
OdpowiedzUsuńPyszne sosy, do wypróbowania ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKiedy takie pochlebne opinie dają mi Trzy Gracje,
Usuńnie będę się sprzeczać,
przyznam Im rację. ;-))