Jak i inne przepisy ten ma również dużo składników, no ale można nawet " zwyczajnego mielonego" zrobić na kilka sposobów zależnie od składników, tak jak i rumsztyk., czy gulasz, albo bigos ... itp.
Swoje przepisy wszystkie bez wyjątku traktuję z szacunkiem tak dla spożywających jak i dla siebie, inaczej mówiąc, nie lubię "odfajkowania tematu". Tak jak w życiu i w pracy:albo z sercem i oddaniem zabieram się do tego co robię, albo nie zaczynam.
Czy mam rację, cóż, tego nie wiem i może lepiej tego nie wiedzieć, czasem nieświadomość "pomaga" w ... brnięciu dalej błędną (może wygodną??!)ścieżką.
Ten przepis wart jest poświęcenia składników, na rzecz zjedzenia czegoś naprawdę pysznego, na co mam maleńki dowód (foto na końcu) z gotowania i pobytu na północ od naszych bałtyckich plaż.
Składniki.
*
50 dag fasoli średniej lub dużej;
*
½
łyżeczki cukru;
*
30 dag boczku lub podgardla naturalnie(!)wędzonego, nie
„chemicznie”;
*
30 dag kiełbasy grubo mielonej;
*
15 dag cebuli;
*
2 świeże pomidory;
*
500 ml soku
pomidorowego zagęszczonego, z własnych przetworów;
¹]
* 1 szt owoc papryki świeżej;
* 6 liści laurowych;
* 4 ziarna jałowca;
* 1 szt owoc papryki świeżej;
* 6 liści laurowych;
* 4 ziarna jałowca;
*
ok. 250 ml zagęszczonego wywaru z kości i warzyw;²]
lub 1 kostka mięsna "Winiary";
lub 1 kostka mięsna "Winiary";
*
½
łyżeczki tymianku;
* ½ łyżeczki pieprzu cayenne;
* 2 - 4 ząbki czosnku ;
* ½ łyżeczki pieprzu cayenne;
* 2 - 4 ząbki czosnku ;
* 1
łyżka czubata majeranku;
* 20 g
papryki słodkiej mielonej;
*
1 łyżeczka pokruszonego
suszu grzybowego; ³]
*
1 łyżeczka lubczyku suszonego;
*
dodatkowo w miarę potrzeby: sól, papryka ostra
mielona(cayenne).
--- --- ---
--- --- ---
¹]
–
zamiennie
200 ml koncentratu pomidorowego ale najlepiej użyć własne
przetwory, w moim przypadku wystarczyło
pójść do piwnicy;;
²]
–
popularny w świecie kulinarnym, doskonały jako poprawiacz smaku,
zdrowa alternatywa dla „kostek” z chemią;
³]
–
pokruszone, suszone grzyby leśne zmieszane z suszoną pieczarką,
lub same pieczarki stanowią doskonały dodatek do wielu potraw i
sosów.Wykonanie.
Fasolę
z dodatkiem cukru namocz na noc, ale jeżeli użyjesz własnej, prosto z działki,
moczenie nie jest potrzebne. Oczywiście możliwe to jest w tzw.
„sezonie”.
Ugotuj w
tej samej wodzie do miękkości, ale nie rozgotuj. Wody powinno być
tyle by sięgała cały czas do poziomu fasoli w garnku. Nie dodawaj soli.
Pokrojony
w dowolną kostkę boczek /podgardle, wysmaż dość mocno, ale nie
całkowicie, przełóż łyżką cedzakową do miski, na tłuszczu
podsmaż kiełbasę, dodaj odcedzoną
do
boczku. Na tym samym stale tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka
cebulę, gdy zacznie lekko brązowieć dodaj pokrojone w plastry
pomidory (bez skórek), boczek i kiełbasę, oraz pokrojoną w
dowolne kawałki paprykę. Podduś całość ok 5 minut, dodaj sól,
susz
grzybowy i tymianek, po 10 minutach przełóż wszystko do fasoli.
Dodaj resztę składników ( ziarna jałowca zgniecione), oprócz
majeranku. Pogotuj na małym ogniu całość ok 20 minut, dodaj
majeranek, po chwili sprawdź i jeśli trzeba, dopraw.
Czasem,
jeśli nie wybieram się nigdzie, zwiększam ilość czosnku
przeciśniętego przez praskę, już na talerz.
Uwaga.
Przestrzegaj
zasady: jeśli pieprz naturalny to nie ostra papryka, możesz za to
użyć tylko pieprz ziołowy, co nawet jest korzystne w smaku, ale to
już rzecz gustu. Czasem robię takie zamiany, z dobrym skutkiem.
P.S.
Tym
razem użyłem (świeży zbiór z działki) dwie odmiany fasoli duże
ale białą i fioletowo-czarną , stąd na fotach dziwnie wyglądająca
„czarna” fasola.
A to pamiątkowe foty sprzed czterech lat zza morza.(24.08.2010.)
Przed konsumpcją, w "garnuszku" 7 litrowym.
Po konsumpcji, ...
przez trzy osoby w tym jedna jadła "to cudo" pierwszy raz w życiu, ilość "dokładek" taktownie pomijam.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńJeśli Masz na myśli dwie ostatnie fotki, to przyznaję, świetnie. Ale wygląd buźki zadowolonej Pani Domu mnie cieszyła bardziej jeszcze następnego dnia, chociaż "pozwoliła mi" tylko na porcyjkę na małym talerzyku, resztę "rekwirując" dla siebie. Kuzyn też dostał co nieco. Nadrobiliśmy obaj piwkiem. :-))
Usuń