sobota, 21 grudnia 2013

Sałatka jesienna

  Sałatka niby jesienna, ale okazało się, że prawdopodobnie będzie i świąteczną. Jako adwentowa już się sprawdziła, chociaż zrobiona była faktycznie na pierwszy dzień tegorocznej jesieni. Tak to jest w moim domu, że najbardziej smakuje moim Pomarańczom, robienie czegoś z przypadku i "z niczego".
Czy mają rację, musisz sprawdzić, mnie nie wypada zachwalać.

Składniki
* 1 kalafior nie za duży;
* 1 owoc papryki czerwonej(żółtej);
* sok z jednej cytryny (może być koncentrat)
* 1 jabłko winno kwaśne;
* 4-5 liści sałaty rzymskiej;
* 1 nieduża cykoria;
* 1 cebula średnia;
* 2 łodygi selera naciowego;
* ½ łyżeczki pieprzu naturalnego (najlepiej zielony);
* 1 łyżka kopru lub natki pietruszki;
* 1 łyżka cebulki zapiekanej;
 * 1 łyżka kremu balsamicznego białego;
* 1 łyżeczka bazylii;
* 1 pomidor;
* 2 jaja (ugotowane na twardo);
* ½ limonki;
* po 1 łyżce oleju arachidowego i z orzechów włoskich;
* - soli, ilość w miarę potrzeb;
 Można dodatkowo 1-2 łyżki majonezu. 
Wykonanie  
Kalafiora rozbierz na jak najmniejsze różyczki, wrzuć do osolonego wrzątku na 3 minuty, zagotuj i natychmiast odcedź, przelej zimną wodą, wrzuć do zimnej wody z sokiem z cytryny, pozostaw do pełnego wystudzenia.
Pokrój dowolnie pozostałe składniki (sałata rzymska jest jedyną sałatą którą można kroić(!), ale równie dobrze możesz ja porwać na drobne kawałki, tak samo cykorię pozbawioną grubej części nerwu liściowego (tą pracę lubią robić małe dzieci). Cebulkę zapiekaną należy lekko posiekać, tak jak natkę. Jaja pokrój w kostkę, tak samo pomidora, po obraniu i usunięciu nasion
Całość wymieszaj pamiętając o dodaniu odsączonego kalafiora, oraz wszystkich przypraw suchych oraz soku z limonki. Odstaw na 30 minut, dodaj krem balsamiczny, oleje, jeśli chcesz dodaj majonez, wymieszaj wszystko i możesz już zachwycać się smakiem.

1 komentarz:

  1. Oj to bomba witaminowa w sam raz pasuje na zime nie tylko na jesien,bo zima czlek potrzebuje duuuzo witaminek. Pozdrawiam i zycze wesolych swiat :)

    OdpowiedzUsuń