Składniki.
*
50 dag jabłek winno kwaśnych;
*
1 łyżeczka cukru;
* kilkanaście truskawek zamrożonych(!);
* kilkanaście truskawek zamrożonych(!);
*
1łyżka cukru grubego, kryształ;
Ciasto:
*
2+½ szklanki mąki
(typ450)(Krupczatka);
*
½ szklanki mąki
ziemniaczanej;
* 1 szklanki mąki (typ500)(Wrocławska);
* 1 szklanki mąki (typ500)(Wrocławska);
*
½ szklanki cukru;
*
2 jaja;
*
25 dag masła lub margaryny do pieczenia;
*
20 g proszku do pieczenia(1 opakowanie).
Wykonanie.
Jabłka
po obraniu zetrzyj na gruby wiór, lekko posyp cukrem, pozostaw na ok
2 godziny.
Zagnieć
ciasto z podanych składników, włóż do lodówki na ok 2
godziny.(ja zostawiam na noc, lub kilka godzin).
Foremki
wyklej ciastem na grubość ok 0,5 cm, powkładaj jabłka, na wierzch
połóż zamrożoną(!) truskawkę, uprzednio zanurzoną w grubym(!) cukrze.
Poustawiaj
na niskim ruszcie piekarnika, najlepiej na perforowanej, załączonej
tacy.
Piecz
w temp 150 º
C przez ok 30-35 minut.
Po wyjęciu możesz jako dodatek słodzący
polać masą kajmakową.
Najlepiej smakują na ciepło.
jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńA wiesz, przyznaję Ci rację, chociaż jak mi Dziewczyny powiedziały, to "czuć je było malizną", nie wiem o co im chodziło ;-)) .
UsuńZ okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
OdpowiedzUsuń