sobota, 14 grudnia 2013

Szarlotkowe babeczki halogenowe

 Miesiąc  temu moja Lepsza Połowa piekła szarlotkę, ale pozostało nieco ciasta, jabłka (działkowe jeszcze) były pod ręka i następnego dnia, ... z nudów zrobiłem dodatkowy deser. Właściwie musiałem, bo szarlotka znikła w sposób bliżej mi (nam) nieznany.

Składniki.
* 50 dag jabłek winno kwaśnych;
* 1 łyżeczka cukru;
* kilkanaście truskawek zamrożonych(!);
* 1łyżka cukru grubego, kryształ;
Ciasto:
* 2+½ szklanki mąki (typ450)(Krupczatka);
* ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
* 1 szklanki mąki (typ500)(Wrocławska);
* ½ szklanki cukru;
* 2 jaja;
* 25 dag masła lub margaryny do pieczenia;
* 20 g proszku do pieczenia(1 opakowanie).
Wykonanie.
Jabłka po obraniu zetrzyj na gruby wiór, lekko posyp cukrem, pozostaw na ok 2 godziny.
Zagnieć ciasto z podanych składników, włóż do lodówki na ok 2 godziny.(ja zostawiam na noc, lub kilka godzin).
Foremki wyklej ciastem na grubość ok 0,5 cm, powkładaj jabłka, na wierzch połóż zamrożoną(!) truskawkę, uprzednio zanurzoną w grubym(!) cukrze.
Poustawiaj na niskim ruszcie piekarnika, najlepiej na perforowanej, załączonej tacy.
Piecz w temp 150 º C przez ok 30-35 minut. 

Po wyjęciu możesz jako dodatek słodzący polać masą kajmakową. 
 
 Najlepiej smakują na ciepło.

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A wiesz, przyznaję Ci rację, chociaż jak mi Dziewczyny powiedziały, to "czuć je było malizną", nie wiem o co im chodziło ;-)) .

      Usuń
  2. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

    OdpowiedzUsuń