Składniki.
*
70 dag karkówki wołowej;
*
30 dag wędlin miękkich (np. szynka z indyka); ¹]
*
5 dag grzybów suszonych leśnych; ²]
*
1-2 owoce papryki;
*
20 dag cebuli;
*
- po 1 łyżce mąki i skrobi kukurydzianej;
*
5 dag masła klarowanego;
*
50 ml oleju z ryżu lub oliwy;
*
50 ml koncentratu wywaru z warzyw i kości;
³]
*
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego;
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 1 łyżeczka majeranku;
* 1
łyżeczka bazylii;
* 5 - 7 ziaren jałowca;
*
5 liści laurowych;
*
2 - 3 ząbki czosnku;
* - sól do smaku;
*
ok. 300 ml wrzątku.
------ ------
¹] -
kiedyś użyłem filet z indyka, smak był nieco inny;
²]
-
jako zamiennik obu składników może być kostka bulionu grzybowego;
³] -
zalecam sporządzenie własnego wywaru.
Wykonanie.
Mięso
pokrój w dowolne, niekoniecznie regularne kawałki, posyp pieprzem,
dodaj olej, wymieszaj odstaw na noc w chłodne miejsce. Grzyby namocz
również na noc, ugotuj do miękkości, pokrój w paski, wywar
zachowaj.
Paprykę
po oczyszczeniu z nasion pokrój w dowolne kawałki (kwadraty,
paski), cebulę w piórka, wędlinę w słupki.
Do
rondla lub woka wlej wrzątku by dno zakryte było na ok 2 cm,
dodaj ziarna jałowca i liście laurowe, ustaw naczynie na minimalnym
płomieniu.
Mięso
obtocz w mące i skrobi, obsmaż dość mocno na uprzednio rozgrzanej
patelni teflonowej, nie dodając już tłuszczu, przełóż mięso do
rondla, dodaj pokrojone grzybki. Na maśle podsmaż wędlinę, dodaj
cebulę podsmaż do lekkiego zbrązowienia, dodaj pokrojoną paprykę.
Podduś ok 5 minut pod przykryciem, przełóż do rondla. Dodaj
czosnek drobno posiekany, paprykę mieloną, skoncentrowany wywar z warzyw i kości oraz wywar po gotowaniu grzybków
(lub rozpuszczoną kostkę bulionu ), uzupełnij wrzątkiem do
zakrycia wsadu, duś do miękkości mięsa. Dodaj bazylię i
majeranek, dopraw solą i jeśli trzeba pieprzem, ale nie ostrą
papryką(!)
Twój przepis spadł mi jak "z nieba". Wypróbuję, tylko chyba raczej wykorzystam filet z indyka. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńNo to czekam na opinię, zapraszam częściej i czekam na komentarze.
Usuń:-))
wspaniały ! :)
OdpowiedzUsuń