Czy Tobie przypadnie do gustu, (?), a może coś zmienisz ... zachęcam.
Składniki.
* 2 śledzie solone; ¹]
* 2-3 jabłka słodko-winne;
* 5-6 niezbyt dużych cebul białych;
* 1 cebula czerwona;
*
¼ łyżeczki cukru trzcinowego;
*
½ łyżeczki pieprzu
naturalnego;
*
100 ml jogurtu gęstego;
*
100 ml śmietany gęstej;
*
1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (ja dałem oregano z
estragonem) może być mięta, jak i melisa, każde przy śledziu
jest dobre, sprawdziłem(!)
–-----
–-----
¹]
– można płaty matiesów, ale to już będzie, w tym zestawieniu,
zupełnie inny miało smak.
Wykonanie.
Płaty
oczyszczonych, wymoczonych
odpowiednio
śledzi podziel poprzecznie na połowy, przełóż startymi na gruby
wiór jabłkami (oczyszczonymi tylko z gniazd nasiennych)
wymieszanymi z połową pieprzu zmielonego. Pozostaw na kilkanaście
godzin (najlepiej
na noc).
Cebulę
pokrój na możliwie najcieńsze
plasterki
(jeśli większą to na półplasterki), posyp cukrem, wymieszaj
odstaw na 1-2 godziny. Cebulę czerwoną pokrój w miarę cienkie
plastry, rozłożone na sicie sparz wrzątkiem , przelej zimną wodą.
Wymieszaj jogurt z e śmietana , dodaj resztę pieprzu.
Część
cebuli rozłóż na półmisku i polej lekko śmietaną
z jogurtem, ułóż śledzie oczyszczone
z jabłek nie
płucz wodą (!)
rozłóż
pozostała cebulę, polej resztą
śmietany, udekoruj
cebulą czerwoną, posyp ziołami. Pozostaw
na czas gotowania ziemniaków w
mundurkach,
które podaj osobno.
SMACZNEGO
same pyszności. Uwielbiam śledzika w każdej postaci
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńOj, jak tu śledzikiem pięknie pachnie :) Pyszności i tak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)