Składniki.
*
30 -40 dag filetów z kurczaka;
*
1 średni por;
*
1 puszka groszku;
*
5 dag masła klarowanego;
*
50 ml oleju z ryżu lub oliwy;
*
40 dag makaronu (użyłem świderki);
*
1 marchewka;
*
10-15 szt kapusty brukselki, lub 1 średni brokuł;
* ¼ -½ łyżeczki pieprzu naturalnego;
* 1 łyżka oregano;
* 1 łyżka oregano;
*
2-3 ząbki czosnku;
*
- sól do smaku.
*
10 dag sera żółtego;
*
3 jaja;
*
250 ml śmietany;
*
-tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania tortownicy (średnica 24
cm).
Wykonanie.
Makaron
zalej wrzątkiem posól, zamieszaj i odstaw na 15 minut, ze dwa razy
zamieszaj w międzyczasie, odcedź. Ser zetrzyj możliwie
najdrobniej. Brukselkę/ brokuł zalej wrzątkiem, posól, gotuj ok
3-4 minuty, odcedź. Marchewkę poszatkuj na „przezroczyste”
plasterki, lub zetrzyj na drobny wiór, pora pokrój w półplasterki,
niezbyt cienkie.
Filety
z kurczaka pokrojone w „makaron” lub niezbyt drobną kostkę
obsmaż na maśle, w miarę szybko na dużym ogniu. W tortownicy
wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, rozłóż połowę
makaronu.
Śmietanę
zmiksuj z jajami, czosnkiem i z serem.
Odcedź
groszek, połącz wszystkie składniki, oprócz kapustki/brokułu,
dodaj 1/2 wymieszanej śmietany i rozłóż wszystko na makaronie.
Teraz rozłóż kapustę (możesz rozciąć na połówki), lub
brokuły oraz resztę makaronu i lekko wszystko ugnieć, i polej
całość pozostałą śmietaną.
Tortownicę
ustaw na niskim ruszcie, w równej odległości od ścianek
piekarnika.
Zapiekaj
w temp. 140 º
C 30 minut, pod przykryciem dość gęsto podziurkowanej foli
aluminiowej, zawijając ją za brzeg tortownicy, ¹],
następnie zdejmij folię i zwiększ temp. do 170 -180 º
C, dopiecz do zbrązowienia powierzchni.
------
------- -------
¹]
– jeśli masz w wyposażeniu perforowany talerz, możesz go użyć
zamiast folii, wymiarami idealnie pasuje do tortownicy.
Chciałabym zrobić tę zapiekankę ale w piekarniku elektrycznym, czy temperatura i czas pieczenia będą takie same?
OdpowiedzUsuńTrudno mi jednoznacznie odpowiedzieć, chociaż robiłem zapiekanki w piekarniku, gdy jeszcze nie miałem halogenowego. W halogenowym temperatur osiąga się po 3-5 minutach i cały czas jest silny obieg powietrza nagrzanego. Zachowaj te same parametry jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, jeśli nie to temperaturę podnieś o 15, tyle że piekarnik musisz nagrzać wcześniej. Może początkowe zapiekanie zwiększ do 150, czas zachowaj ten sam, a po odkryciu pozostaw czas jak podałem, na 170-180, tyle że może to potrwać ( zapiekanie sera) nieco dłużej niż u mnie (trwało ok 5 minut), dlatego nie podaję czasu końcowego, bo to sprawa indywidualna, każdy ma inny gust co do zapieczenia sera. Zapiekanie rób na połowie wysokości piekarnika przez cały czas, unikniesz niespodzianek (przypaleń). Pozdrawiam, zapraszam częściej :-)) – dotyczy posta: Zapiekanka w halogenie