Składniki
*
3 śledzie solone; ¹]
*
20 dag możliwie najmniejszych buraków;
*
15 dag cebuli;
* 5
dag orzechów włoskich łuskanych;
* 5
dag korzenia imbiru;
*
50 ml oleju z pestek winogron;
*
50 ml oleju lnianego;
*
100 ml octu jabłkowego;
* 1
łyżka bazylii suszonej;
*
1 łyżka ostrego keczupu, lub
pasty chili;
lub
sosu chili;
* 1
łyżeczka soli;
* ½
łyżeczki cukru.
---
---- ---
¹]
- lub 6 płatów matiesów
Buraki ugotuj w minimalnej ilości wody z dodatkiem soli i połowy cukru, po lekkim wystudzeniu obierz i pokrój w jak najcieńsze (nawet mniej niż milimetr) plasterki, dodaj tak samo starty imbir, zalej octem, odstaw.
Cebulę pokrój w jak najcieńsze piórka/półplasterki, posyp resztą cukru.
Śledzie odpowiednio wymocz, oczyść, odfiletuj, jeśli będą ikrzaki to patrz tutaj , jeśli użyjesz matiesy, masz mniej pracy.
Płaty śledzi pokrój na 1-2 cm poprzeczne kawałki, wymieszaj z bazylią i keczupem, odstaw. Po około 2 godzinach dodaj oba oleje i posiekane lekko orzechy. Kilka ćwiartek ziaren pozostaw w większych częściach.
Połącz wszystkie składniki, odstaw na 3-4 godziny, co jakiś czas lekko wymieszaj. Serwując dodaj odłożone kawałki ziaren.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńZgadza się, smak jeszcze ciekawszy.:-))
Usuń