czwartek, 20 lutego 2014

Orzechowe dodatki

 Czasem wpada mi (chyba nie tylko!), jakiś pomysł podczas przegryzania czegoś. Tak i stało się tym razem podczas zwykłego zajadania się orzechami, jak i stosowaniem od jakiegoś czasu oleju z orzechów włoskich.
To stało się między innymi i próbą stworzenia tańszej (!) odmiany oleju o smaku i aromacie podobnym do oryginału (ten robi się już).
 Poniżej podaję trzy właściwie dodatki, nie sosy, wszystkie już sprawdzone w daniach. Dziś zakończyłem ten pierwszy, na słodko, reszta już wcześniej raczyła łaskotać nasze podniebienia
 Najlepsze są one dopiero po 24 godzinnym odstaniu w lodówce i ... nawet bez dodawania do potraw są "zjadliwe". Sprawdziłem ;-)).
Składniki. 
Składnik podstawowy:
* 10 dag orzechów włoskich;
do sałatek i wegetariańskich:
* 1 szklanka mleka; ¹]
* - szczypta soli;
* 1 łyżka miodu z gorczycy; ¹ ]
zamiennie jeśli sos do mięs:
* 1/2 - łyżki miodu z gorczycy; ² ]
* 1 szklanka wywaru z mięsa i warzyw; ² ]
lub do mięs i wegetariańskich:
* 1 łyżka mączki grzybowej; ³ ]
* 1/2 łyżeczki miodu z gorczycy ; ³ ]
* 1 szklanka mleka; ³ ]
* - szczypta soli.
---- –---- –----
¹ ] - sos lekko słodki głównie do sałatek i jarzyn po wegetariańsku; (DESERÓW NIEKTÓRYCH?!
² ] - sos raczej do mięs sauté, również na zimno, ale i do pikantnych sałatek;
³ ] - doskonały do mięs, również do jarzyn po wegetariańsku.
Wykonanie
Ziarna orzechów podziel na ósemki zalej mlekiem gorącym ( *] ), lekko posól (nie sól wersji z wywarem !) postaw na minimalnym płomieniu, gotując odparuj mleko/wywar, cały czas mieszając, do 1/3 ilości płynu.
Po ostudzeniu orzechów do letniej temperatury (poniżej 40º C ), dodaj miód, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Przechować w lodówce możesz śmiało tydzień, chociaż wątpię żeby tyle czasu postało.
------------------------------
*] - lub wywarem z mięsa i warzyw (własnym), zamiennie ½ kostki bulionu warzywnego, lub grzybowego, zależnie od wersji

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Justyno, dziękuje za komentarz i zapraszam.Twoje wypieki też są pyszne, ale sadło po nich by mi jeszcze bardziej przyrosło;-((

      Usuń
  2. Kaziku, masz świetne pomysły, na pewno wykorzystam którąś z wersji, pozdrawiam wieczorową porą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, Twoje lepiej mi podchodzą, ale za bardzo smakowite, a mnie wiosenny leń dopada już ;-))
      pychol

      Usuń