To stało się między innymi i próbą stworzenia tańszej (!) odmiany oleju o smaku i aromacie podobnym do oryginału (ten robi się już).
Poniżej podaję trzy właściwie dodatki, nie sosy, wszystkie już sprawdzone w daniach. Dziś zakończyłem ten pierwszy, na słodko, reszta już wcześniej raczyła łaskotać nasze podniebienia
Najlepsze są one dopiero po 24 godzinnym odstaniu w lodówce i ... nawet bez dodawania do potraw są "zjadliwe". Sprawdziłem ;-)).
Składniki.
Składnik
podstawowy:
*
10 dag orzechów włoskich;do sałatek i wegetariańskich:
* 1 szklanka mleka; ¹]
* - szczypta soli;
* 1 łyżka miodu z gorczycy; ¹ ]
zamiennie jeśli sos do mięs:
* 1/2 - łyżki miodu z gorczycy; ² ]
* 1 szklanka wywaru z mięsa i warzyw; ² ]
lub do mięs i wegetariańskich:
* 1 łyżka mączki grzybowej; ³ ]
* 1/2 łyżeczki miodu z gorczycy ; ³ ]
* 1 szklanka mleka; ³ ]
* - szczypta soli.
–---- –---- –----
¹
] - sos lekko słodki głównie do sałatek i jarzyn
po wegetariańsku;
(DESERÓW
NIEKTÓRYCH?!
²
] - sos raczej do mięs
sauté,
również na zimno,
ale i do pikantnych sałatek;
³
] - doskonały do mięs, również
do jarzyn po
wegetariańsku.
Wykonanie
Ziarna
orzechów podziel na ósemki zalej mlekiem gorącym ( *]
),
lekko posól (nie sól wersji z wywarem !) postaw na minimalnym
płomieniu, gotując odparuj mleko/wywar, cały czas mieszając, do
1/3
ilości płynu.
Po
ostudzeniu orzechów
do letniej temperatury (poniżej 40º
C ),
dodaj miód, dokładnie wymieszaj, odstaw
do wystudzenia. Przechować w lodówce możesz śmiało tydzień,
chociaż wątpię żeby tyle czasu postało.
–------------------------------
*]
- lub
wywarem z mięsa i warzyw (własnym), zamiennie ½ kostki bulionu
warzywnego, lub
grzybowego, zależnie od wersji
pyszne:)
OdpowiedzUsuńJustyno, dziękuje za komentarz i zapraszam.Twoje wypieki też są pyszne, ale sadło po nich by mi jeszcze bardziej przyrosło;-((
UsuńKaziku, masz świetne pomysły, na pewno wykorzystam którąś z wersji, pozdrawiam wieczorową porą :)
OdpowiedzUsuńEwa, Twoje lepiej mi podchodzą, ale za bardzo smakowite, a mnie wiosenny leń dopada już ;-))
Usuńpychol