a potem widelec w rękę, kromeczkę razowca i życie powraca, w żyłach krew lepiej krąży ...
Składniki.
*
1,0kg śledzi solonych; ¹]
(ok 60 dag po odfiletowaniu)
*
10 dag pieczarek średnich;
*
30 dag cebuli;
*
1 łyżeczka pieprzu czerwonego,
pokruszonego;
*
10 liści laurowych;
*
200 ml octu jabłkowego;
*
50 ml wody przegotowanej;
*1/2
łyż. miodu;
*
ok 3/4 szkl, blaszek kopru (można mrożonego);
*
5 dag gorczycy;
*
2 cytryny.
-------
------- -------
¹]-
oczywiście ikrzaki dla ... „kawioru”
Wykonanie.
Śledzie
wy mocz do pożądanego zasolenia (ja robię to przez 1,5 godziny,
zmieniając 3 razy wodę. Ikrę wyjmij, wypłucz i wykorzystaj do
zrobienia nawet tej przekąski.
Po
odfiletowaniu śledzie pokrój na 2-3 cm kawałki. Cebule pokrój w
2-3 mm plastry, tak samo paprykę. Na dno naczynia ułóż warstwę
cebuli, następnie śledzie, kilka liści laurowych, pieczarki,
łodyżki kopru posyp lekko pieprzem i gorczycą, kolejną warstwę
ułóż tak samo. Wierzchnią warstwę niech stanowi cebula.
Wymieszaj dokładnie ocet z wodą i miodem dodaj sok wyciśnięty z
jednej cytryny z dodatkiem startej skórki (ok pół łyżeczki),
zalej śledzie, lekko wstrząśnij tak by zalewa weszła między
ułożone składniki. Jeśli zalewy jest za mało, dorób odpowiednio
zachowując proporcje.
Pozostaw
na 1-2
dni w chłodnym miejscu. Drugą cytrynę po dokładnym umyciu i
przelaniu wrzątkiem, możesz pokroić w plasterki
niekoniecznie tylko jako dekorację.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń... ale zrealizowany i skonsumowany, ku zadowoleniu nie tylko wykonawcy :-)
UsuńIntryguje mnie dodatek pieczarek. Przepis świetny i do zapamiętania. Przy najbliższym spotkaniu rodzinnym będzie, jak znalazł.
OdpowiedzUsuńMoja próba z maślakami w sezonie grzybowym (obrobionymi nawet termicznie), była nieudana.
UsuńZapowiada się naprawdę smakowicie. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń