czwartek, 8 maja 2014

Śledź  miodowo cytrynowy  w occie jabłkowym  

Zgłodniałem już, śledź ostatni tydzień temu, a podniebienie domaga się czegoś lepszego niż wędliny, chociażby własne czy z szynkowara. Tym bardziej że już dobę stoją w lodówce,  tak więc fotkę najpierw,
a potem widelec w rękę, kromeczkę razowca i życie powraca, w żyłach krew lepiej krąży ...
Składniki.
* 1,0kg śledzi solonych; ¹] (ok 60 dag po odfiletowaniu)
* 10 dag pieczarek średnich;
* 30 dag cebuli;
* 1 łyżeczka pieprzu czerwonego, pokruszonego;
* 200 ml octu jabłkowego;
* 50 ml wody przegotowanej;
*1/2 łyż. miodu;
* ok 3/4 szkl, blaszek kopru (można mrożonego);
* 5 dag gorczycy;
* 2 cytryny.
       -------       -------       -------
¹]- oczywiście ikrzaki dla ... „kawioru
Wykonanie.
Śledzie wy mocz do pożądanego zasolenia (ja robię to przez 1,5 godziny, zmieniając 3 razy wodę. Ikrę wyjmij, wypłucz i wykorzystaj do zrobienia nawet tej przekąski.
Po odfiletowaniu śledzie pokrój na 2-3 cm kawałki. Cebule pokrój w 2-3 mm plastry, tak samo paprykę. Na dno naczynia ułóż warstwę cebuli, następnie śledzie, kilka liści laurowych, pieczarki, łodyżki kopru posyp lekko pieprzem i gorczycą, kolejną warstwę ułóż tak samo. Wierzchnią warstwę niech stanowi cebula. Wymieszaj dokładnie ocet z wodą i miodem dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny z dodatkiem startej skórki (ok pół łyżeczki), zalej śledzie, lekko wstrząśnij tak by zalewa weszła między ułożone składniki. Jeśli zalewy jest za mało, dorób odpowiednio zachowując proporcje.
Pozostaw na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Drugą cytrynę po dokładnym umyciu i przelaniu wrzątkiem, możesz pokroić w  plasterki niekoniecznie tylko jako dekorację.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ... ale zrealizowany i skonsumowany, ku zadowoleniu nie tylko wykonawcy :-)

      Usuń
  2. Intryguje mnie dodatek pieczarek. Przepis świetny i do zapamiętania. Przy najbliższym spotkaniu rodzinnym będzie, jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja próba z maślakami w sezonie grzybowym (obrobionymi nawet termicznie), była nieudana.

      Usuń
  3. Zapowiada się naprawdę smakowicie. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń