Czy tylko cztery?, miks składników jak najbardziej pożądany, sam to czynię wielokrotnie.
Składniki.
*
50 dag ikry ze śledzia solonego (może być ryb słodkowodnych); ¹
*]
* 50 ml soli; ¹ *]
* 1 duża (5-6 cm) cebula;
* 50-75 ml octu jabłkowego;
* 40 - 50 oliwy (nie olej!);
* ¼ łyżeczki cząbru.
Dodatkowo, opcjonalnie:
* koncentrat pomidorowy;
* chili mielone;
* 50 ml soli; ¹ *]
* 1 duża (5-6 cm) cebula;
* 50-75 ml octu jabłkowego;
* 40 - 50 oliwy (nie olej!);
* ¼ łyżeczki cząbru.
Dodatkowo, opcjonalnie:
* koncentrat pomidorowy;
* chili mielone;
* natka
pietruszki;
*
majonez;
*
musztarda łagodna.
UWAGA: ocet spirytusowy nie nadaje się,"kawior" będzie gorzki.
UWAGA: ocet spirytusowy nie nadaje się,"kawior" będzie gorzki.
-------------------------------------------------
¹
*]
- połączenie soli z ikrą tylko w przypadku użycia świeżej
ikry.
Wykonanie.
Ikrę
świeżą po
opłukaniu wymieszaj z solą i odstaw w chłodne miejsce na tydzień,
codziennie raz mieszaj lekko aby sól dotarła do każdego ziarenka.
Jeżeli
użyjesz ikrę świeżo wyjętą z kupionego śledzia solonego to
tylko wypłucz kilkakrotnie, do uzyskania czystej wody i oczyść
wstępnie z błonki. Dalszy
cykl (już bez solenia oczywiście), jest jednakowy.
Cebulę
pokrój bardzo drobno (!!) ale nie ucieraj na tarce(!).
W
kwasoodpornym garnku (emaliowany niewskazany), podgrzej ocet do
temperatury 70-80º
C, wrzuć cebulę ostudź
do letniej temperatury
i dodaj ikrę. Naczynie wstaw do większego garnka bardzo gorącą
ale nie wrzącą wodą, robiąc tzw kąpiel wodną. Mieszaj
zawartość cały czas widelcem, lub patyczkiem do szaszłyków, na
których zbierze się grubsza błonka, okrywająca ikrę. Ikra w
międzyczasie wybieli się i powiększy. Trwa to ok. 10 min. Dodaj
cząber, świeżo pokruszony mocno pieprz oraz olej i całość
wymieszaj.
Po dokonaniu wymieszania przełóż do słoiczków,
dodając jednego opcjonalnych dodatków: koncentrat pomidorowy, do
następnego chili, ale ostrożnie(!) lub posiekaną bardzo drobno(!)
świeżą pietruszkę, majonez. Można dodatki łączyć, mnożyć,
robiłem różne próby, wszystkie zdały egzamin podczas konsumpcji
gości. Możesz dodać musztardę ale tu musisz uważać, lepiej daj
jej za mało i raczej połącz z odrobiną majonezu. Do spożycia
„kawior” gotowy jest po
4 - 6 godzinach, ale lepszy po
12. Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 10 dni. Nie jest to
trwały produkt. Przy zakupie większej ilości ikry cześć
pozostawiam w słoiku bez moczenia, nawet na kilka dni.
Jest
to stały dodatek na świąteczny stół, ale nie tylko. Każde
śledzie jakie kupuję to ikrzaki, a i sposobów na ich przyrządzenie
jest kilka, niby prawie podobne, ale dające inne doznania kubkom
smakowym.
Zajadam
się kawiorem
z cienkimi kromkami grahama, lub innego chleba ciemnego, czasami
nawet nieco podsuszonego.
Muszę przyznać, że zaintrygowałeś mnie do tego stopnia, że pędzę po solone.
OdpowiedzUsuń