sobota, 3 maja 2014

Śledź z maślakami i koperkiem 

 Przepis ten od kilku lat przymierzałem się wstawić na bloga, ale zawsze wyciągałem go z archiwum już po sezonie zbioru pierwszych grzybów, a konkretnie maślaków. Próbowałem z innymi grzybami leśnymi, z pieczarkami (patrz tutaj), nawet z leśnymi, ale tego samego efektu smakowo, nie udawało mi się wydobyć. Prawdziwki okazały się za mocne w smaku i aromacie.
Niedługo (czas szybko leci) pierwsze maślaki będą w lasach,  więc najwyższy czas na przepis.  
 
 Składniki.
* 3 śledzie (6 płatów matiasów);
* 40 dag grzybów maślaków (nie za dużych!);
* 15 dag cebuli;
* 1 pęczek świeżego koperku;
* 50 ml oleju z ryżu;
* 100 ml oleju z kukurydzy lub słonecznikowego;
* 25 ml oleju truflowego;
* 10 ziaren pieprzu czarnego;
* 500 ml wrzątku.
Wykonanie.
Grzybki pokrój w dość grube paski, zalej wrzątkiem, dodaj połowę liści, gotuj ok 30 minut, wyjmij z wywaru. Wywar uzupełnij przegotowaną wodą do 500 ml. Śledzie wymoczone, odfiletowane podziel na dowolne części, zalej wystudzonym wywarem.
Cebulę pokrojoną w grube piórka duś z grzybami na oleju z ryżu, przez ok 30 minut, pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia dodaj resztę liści, pokruszone (nie mielone) ziarna pieprzu i jałowca , pozostaw pod przykryciem do wystudzenia. Śledzie odcedź, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój w dowolne kawałki, połącz z wystudzonymi grzybami i z pozostałymi składnikami, dodaj olej truflowy, wymieszaj, odstaw na 4 -5 godzin. Serwując, dodaj grubo pokrojony koper.
W okresie zimowym śledzie robiłem z pieczarkami, ale nie było to to samo.

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na śledzie, w takim towarzystwie ich nie jadłam jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń