poniedziałek, 17 października 2011

Śledź pieczarkowy w oleju

Składniki.
* 6 płatów śledzia (matias);
*
30 dag pieczarek;
*
15 dag cebuli;
*
250 ml oleju (słonecznikowy);
*
20 ziaren pieprzu zielonego,świeżo zmielonego;
*
oregano, bazylia, estragon ilości wg upodobań;
*
1 łyżka grubo pokrojonej natki pietruszki.
Wykonanie. 
  Płaty śledzia ( po lekkim!) wymoczeniu i "wyciśnięciu" wody w ręcznik papierowy, pokrój  w poprzek na 1-2 cm kawałki, przesyp przyprawami, pietruszką i odstaw.
  Pieczarki, małe pozostaw w całości, większe pokrój na cząstki duże w 3-5 mm plasterki wrzuć do wrzątku (nie sól) na 3-5 minut, przelej zimną przegotowaną wodą, ostudź. Cebulę pokrój w piórka. Trochę oleju dobrze podgrzej na patelni, wrzuć  cebulę, podgrzewaj mieszając lekko, aż cebula się lekko(!) zeszkli. Nie smaż!
  Szybko ostudź, dodaj z ostudzonymi pieczarkami  do śledzia, wymieszaj, dolej resztę oleju, jeśli trzeba dolej możesz więcej oleju dolać, tak aby całość była przykryta.
Odstaw na 2-3 godziny i ... smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz