Składniki.
* 6 płatów śledzia (matias);
* 30 dag pieczarek;
* 15 dag cebuli;
* 250 ml oleju (słonecznikowy);
* 20 ziaren pieprzu zielonego,świeżo zmielonego;
* oregano, bazylia, estragon ilości wg upodobań;
* 1 łyżka grubo pokrojonej natki pietruszki.
* 30 dag pieczarek;
* 15 dag cebuli;
* 250 ml oleju (słonecznikowy);
* 20 ziaren pieprzu zielonego,świeżo zmielonego;
* oregano, bazylia, estragon ilości wg upodobań;
* 1 łyżka grubo pokrojonej natki pietruszki.
Wykonanie.
Płaty śledzia ( po lekkim!) wymoczeniu i "wyciśnięciu" wody w ręcznik papierowy, pokrój w poprzek na 1-2 cm kawałki, przesyp przyprawami, pietruszką i odstaw.
Pieczarki, małe pozostaw w całości, większe pokrój na cząstki duże w 3-5 mm plasterki wrzuć do wrzątku (nie sól) na 3-5 minut, przelej zimną przegotowaną wodą, ostudź. Cebulę pokrój w piórka. Trochę oleju dobrze podgrzej na patelni, wrzuć cebulę, podgrzewaj mieszając lekko, aż cebula się lekko(!) zeszkli. Nie smaż!
Szybko ostudź, dodaj z ostudzonymi pieczarkami do śledzia, wymieszaj, dolej resztę oleju, jeśli trzeba dolej możesz więcej oleju dolać, tak aby całość była przykryta.
Odstaw na 2-3 godziny i ... smacznego.
Pieczarki, małe pozostaw w całości, większe pokrój na cząstki duże w 3-5 mm plasterki wrzuć do wrzątku (nie sól) na 3-5 minut, przelej zimną przegotowaną wodą, ostudź. Cebulę pokrój w piórka. Trochę oleju dobrze podgrzej na patelni, wrzuć cebulę, podgrzewaj mieszając lekko, aż cebula się lekko(!) zeszkli. Nie smaż!
Szybko ostudź, dodaj z ostudzonymi pieczarkami do śledzia, wymieszaj, dolej resztę oleju, jeśli trzeba dolej możesz więcej oleju dolać, tak aby całość była przykryta.
Odstaw na 2-3 godziny i ... smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz