piątek, 19 września 2014

Sos słodko kwaśny

   Sos ten od ośmiu lat jest przeze mnie robiony, a inspiracją do własnej wersji przepisu był ten : http://www.wielkiezarcie.com/recipe19022.html

   W ubiegłym roku z lenistwa zrobiłem z połowy składników. Próbowaliśmy jeść kupny. Niestety, żaden nie zdał egzaminu.

 Składniki. 
* 5 kg pomidorów;
* 1,5 kg cebuli;
* 5 owoców papryki czerwonej;
* 5 owoców papryki żółtej;
* 2 puszki ananasa; (najwygodniej w kawałkach i lepiej droższe, bez posmaku metalu!);
* 2 puszki kukurydzy (najlepiej markowego producenta!);
* 10 ząbków czosnku;
* 2 szklanki cukru; º]
* 200 ml soku pomidorowego;¹]
* ½ łyżeczki pasty chili lub chili mielone; ²]
* 2 łyżki musztardy; ³]
* 1 łyżka curry;
* 1 łyżka pieprzu zielonego świeżo mielonego;
* 2 szkl. octu jabłkowego lub 1 szkl. spirytusowego;
* 2,5 łyżki soli morskiej, lub kamiennej;
* 2 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej.
     
  - - - - - - -
º ]- używam pół na pół cukier kryształ i trzcinowy;
¹ ]- najlepszy własny;
² ]- można paprykę ostrą, ale nieco więcej;
³ ]- własną, lub sarepską.
Wykonanie.
Pomidory obrane ze skórki i pozbawione nasion pokrój w w dowolną kostkę, cebulę pokrój w piórka, wsyp połowę ilości soli, gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę.
 Papryki oczyść z nasion, pokrój w kostkę 1 -1,5 cm, dodaj do pomidorów, ananasowe kawałki pokrój na połowy, jeśli masz plastry, podziel na mniej więcej 16 części.
Sok z ananasów odcedź, posłuży on do rozpuszczenie skrobi/mąki.
 Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki, oprócz octu jeśli użyjesz jabłkowy, który dodasz przed nakładaniem do słoików(!)
 Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień do "pyrkotania" trzymaj ok 20-30 minut, dodaj rozpuszczone w soku skrobia/mąkę, zagotuj, odstaw z ognia, dolej ocet jabłkowy, dokładnie wymieszaj, nakładaj do słoików.
Pasteryzuj przez 1
5 -20 minut, wstawiając od razu do piekarnika nagrzanego do 85 - 90 º C.
Jest to sposób pozwalający na zaoszczędzenie czasu i energii, zamiast tradycyjnego , w wodzie.
 Pamiętaj tylko, by słoiki nie stykały się i
żeby podkład nie był zimny, przy ustawianiu gorących przecież słoików, najlepiej podłożyć kilka warstw gazet lub ręcznik.
 Po wyjęciu postaw słoiki odwrócone, aż do pełnego wystudzenia, lub (jeśli możesz) pozostaw w piekarniku do wystudzenia, bez odwracania.
 
Pełne doprawianie do smaku od razu jest zbędne, bowiem przed spożyciem lepiej doprawić w zależności od reszty składników serwowanego dania.
 U nas jest
to sos zjadany przeważnie z makaronami, czasem nawet bez dodatków mięsnych.

2 komentarze: