sobota, 30 lipca 2011

Czosnkowy sos do fondue

Składniki
*1 duża główka czosnku:
*
1 łyżka pomidorów suszonych, (mogą być w oleju); ¹)
*
150-200 ml majonezu;
*
1-2 łyżeczki dowolnej musztardy;
*
2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego;
*
2 łyżeczki oleju z pestek winogron;²)
*
2 łyżeczki mielonej mieszanki warzywnej;³) (w ostateczności Vegety do zup)
*
sól , pieprz biały lub zielony, szczypta cukru.
________________________________
¹)
- pomidory po ususzeniu (część) trzymam w oleju;
²)-używam tego oleju ze względu na jego właściwości antycholesterolowe;
³)
-(patrz mój przepis *) warzywa własne po ususzeniu i zmieleniu używam również jako "posypkę" do kanapek z serem nie tylko białym, również do innych kanapek, np. z jajkiem, kanapka z samym masłem też wyborna.
Wykonanie 
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj ocet, zmieloną mieszankę warzywną, musztardę, dodaj nieco soli.
 Po  10 minutach dodaj posiekane drobno pomidory suszone (najlepiej w oleju), a jeśli nie masz pomidorów w oleju to  suche posiekane możesz dodać od razu po zmiażdżeniu czosnku. 
Dodaj resztę składników, wymieszaj/zmiksuj, dopraw.
Doskonały do fondue, równie dobrze komponuje się z innymi smakołykami z grilla w tym z rybami (!), gdy zrobiłem pierwszy raz to smak przypadł rodzinie do gustu i tak pozostał jednym ze stałych sosów na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz