Jak moje inne przepisy, jest pozornie pracochłonny i wieloskładnikowy, ale potraktuj go jako inspirację do własnego "Pawiego Ogona".
Składniki.
* 2 cykorie (po 1w kolorach) podzielone na liście; ¹]
* 1 pierś z kurczaka wędzonego;
* 5 jaj;
* 1 pierś z kurczaka wędzonego;
* 5 jaj;
* 1 ogórek świeży;
* 1 puszka kukurydzy;
* 1 puszka groszku;
* 1łyżeczka świeżo startego imbiru;
* 20-30 czarnych/zielonych oliwek
* kilka płatów papryki konserwowej;
* 1łyżeczka świeżo startego imbiru;
* 20-30 czarnych/zielonych oliwek
* kilka płatów papryki konserwowej;
* 2 ząbki czosnku;
* 50 ml oleju( dowolny do sałatek);
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;
* 200 ml majonezu;
* 50 ml jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej;
* sól, pieprz zielony świeżo zmielony;
* 50 ml oleju( dowolny do sałatek);
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;
* 200 ml majonezu;
* 50 ml jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej;
* sól, pieprz zielony świeżo zmielony;
* natka pietruszki.
* 1-2 kabanosy ; ²]
lub zamiennie;
lub zamiennie;
20 dag kiełbasek frankfurterek; ²]
albo
albo
* 30 dag filetów z morszczuka ²]
* 200 ml oleju do smażenia;
* ½ szkl. kaszy kukurydzianej;
* 1 jajko._______________________________¹]-ciekawiej wygląda użycie cykorii w dwóch kolorach, ale można użyć w jednym;
²]-można użyć każdego z dodatków osobno jak i łącznie.
Wykonanie.
* ½ szkl. kaszy kukurydzianej;
* 1 jajko._______________________________¹]-ciekawiej wygląda użycie cykorii w dwóch kolorach, ale można użyć w jednym;
²]-można użyć każdego z dodatków osobno jak i łącznie.
Wykonanie.
Jajka gotuj na twardo w pozycji stojącej, szerszym czubkiem w dół. Nie za długo, bo żółtka zzielenieją(!)
Używając (najlepiej) pędzelka, wewnętrzną część liści cykorii posmaruj przeciśniętym przez praskę, czosnkiem zmieszanym z olejem, octem balsamicznym, (tutaj możesz zastosować własną odmianę sosu winegret*) i na możliwie największym półmisku poukładaj je w„pióropusz-wachlarz”, czyli wg litery „V”.
Jajka po wystudzeniu i obraniu pokrój w pionie(!)krajarką do jaj na plastry, skrajne plasterki bez żółtka pokrój w kostkę i dołóż do „wypełnienia”.
Zrób wypełnienie-sałatkę: resztki jaj, pokrojony w drobną kostkę ogórek, kukurydzę, groszek, imbir, majonez i jogurt (śmietanę) dopraw solą i pieprzem, dodaj pierś kurczaka pokrojoną w niezbyt drobna kostkę, całość lekko wymieszaj i wypełnij ułożone liście cykorii („pióra”).
Teraz właśnie utworzysz „pawi ogon”: w połowie liścia wypełnionego „sałatką” kładziesz plasterek jajka, następnie kierując w dół, kawałek papryki, przekrojoną na pół oliwkę.
Używając (najlepiej) pędzelka, wewnętrzną część liści cykorii posmaruj przeciśniętym przez praskę, czosnkiem zmieszanym z olejem, octem balsamicznym, (tutaj możesz zastosować własną odmianę sosu winegret*) i na możliwie największym półmisku poukładaj je w„pióropusz-wachlarz”, czyli wg litery „V”.
Jajka po wystudzeniu i obraniu pokrój w pionie(!)krajarką do jaj na plastry, skrajne plasterki bez żółtka pokrój w kostkę i dołóż do „wypełnienia”.
Zrób wypełnienie-sałatkę: resztki jaj, pokrojony w drobną kostkę ogórek, kukurydzę, groszek, imbir, majonez i jogurt (śmietanę) dopraw solą i pieprzem, dodaj pierś kurczaka pokrojoną w niezbyt drobna kostkę, całość lekko wymieszaj i wypełnij ułożone liście cykorii („pióra”).
Teraz właśnie utworzysz „pawi ogon”: w połowie liścia wypełnionego „sałatką” kładziesz plasterek jajka, następnie kierując w dół, kawałek papryki, przekrojoną na pół oliwkę.
Potraktuj to tylko jako podpowiedź, do tworzenia własnego „pawiego ogona”
Oczywiście może zmieniać kolejności ułożenia „oczek” w poszczególnych rzędach piór.
Po wypełnieniu i wszystkich „piór” lekko posyp nie przykryte części z majonezem, posiekaną pietruszką.
W pokrojone w 1-2 cm koreczki kabanosa/frankfurterki wbij wykałaczki i wyłóż w wolną część półmiska.
Jeśli zdecydujesz się na ryby, to pokrojone w kostkę 2-3 cm, panieruj i obsmaż 3-4 min. na mocno rozgrzanym oleju i po ostudzeniu na sicie, tak jak kiełbasiane koreczki, wyłóż na półmisek.
Można jedną dolną część („V”) wypełnić kiełbaskami, a drugą rybą.
Oczywiście może zmieniać kolejności ułożenia „oczek” w poszczególnych rzędach piór.
Po wypełnieniu i wszystkich „piór” lekko posyp nie przykryte części z majonezem, posiekaną pietruszką.
W pokrojone w 1-2 cm koreczki kabanosa/frankfurterki wbij wykałaczki i wyłóż w wolną część półmiska.
Jeśli zdecydujesz się na ryby, to pokrojone w kostkę 2-3 cm, panieruj i obsmaż 3-4 min. na mocno rozgrzanym oleju i po ostudzeniu na sicie, tak jak kiełbasiane koreczki, wyłóż na półmisek.
Można jedną dolną część („V”) wypełnić kiełbaskami, a drugą rybą.
Przepis ten potraktuj jako inspirację do własnego sposoby zaserwowania zwykłej, przysłowiowej sałatki, którą jak łatwo zauważyć można spożywać bez sztućców, a w jakże wyszukany sposób.
Wygląda imponująco :)Przy jakimś bankiecie, mając cykorię koniecznie muszę skorzystać :)
OdpowiedzUsuńDzięki za uznanie. Możesz użyć również wewnętrzne listki kapusty pekińskiej, dla nielubiacych cykorii.
UsuńPozdrawiam
bardzo efektowny!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje, niezależnie od farszu, kóry można komponować wg własnego gustu i smaku.
UsuńIdealna rzecz na przyjęcie ogródkowe. ylko wedy trzeba postawić na innym półmisku/talerzu z lodem.
Ojej, ale świetnie to zrobiłeś! Aż szkoda by mi było jeść;)
OdpowiedzUsuńNie omieszkam przy okazji skopiować Twój pomysł:)
Pozdrowienia!
Wstawiam własny komentarz, mała zmiana, a właściwie uzupełnienie przepisu (w tekście WYKONANIE zaznaczyłem gwiazdką) można zastosować własną odmianę sosu winegret, nawet lepiej tak zrobić, dla poprawy smaku(!)
OdpowiedzUsuń