Składniki.
* 1,0 kg ziemniaków;
* 2 szt cebuli (wielkości kurzego jaja);
* 0,5 kg szpinaku świeżego; ¹]
* 2 łyżki oleju kukurydzianego;
* 2 ząbki czosnku;
* 1 łyżeczka bazylii,
* 2 jaja;
* 2 łyżki (lekko czubate) łyżki mąki kukurydzianej;
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* ¼ łyżeczki cząbru;
* 1 łyżeczka soli, (pieprz naturalny<niekoniecznie);
* olej do smażenia placków (użyłem kukurydziany).
_________________
¹]- można użyć mrożony
Wykonanie. Szpinak po wypłukaniu ¹] włóż na możliwie dużą patelnię z 2 łyżkami oleju, podduś ok 5-7 minut często mieszając, dodaj zmiażdżony czosnek wystudź, posiekaj jak najdrobniej ale nie miksuj(!).
Starte ziemniaki i cebulę połącz z resztą składników, dodaj szpinak, wymieszaj i smaż.
Podawaj ze wszystkimi dodatkami jak do zwykłych placków ziemniaczanych.
Co prawda z dżemem nie próbowałem ale ...
Stwierdziłem, doświadczalnie na jednej z domowniczek(!) że jest to doskonały sposób na zaserwowanie szpinaku „ szpinakoniejadkom”.
_____________________
¹]- jeśli mrożony to oczywiście pomiń płukanie, trzeba tylko bardziej odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz