wtorek, 28 lutego 2012

Śledź z kapustą pekińską

 No i wstawiam trzeci przepis, który powstał w głowie podczas pobytu w szpitalu, natychmiast po wyjściu "na wolność" wcielony w życie i po dzisiejszej degustacji porannej wstawiam z czystym sumieniem, z dopiskiem: naprawdę pyszny. Czekam na ikrę i wieczorem wykończenie wszystkich śledzi. Chyba trzeba będzie robić nowe, coś nie mam wiadomości, że jest ikra.
Składniki.
* 4 płaty śledzia;
* ½ łyżeczki musztardy;
* 50 ml octu jabłkowego;
* 1 duża cebula;
*
owocu papryki czerwonej;
* 1 łyżeczka bazylii czerwonej;
 ½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* sól, ilość „w trzy palce”;

* 150 ml oleju z pestek winogron.

* 5-7 liści kapusty pekińskiej;
*
Wykonanie.
Wymoczone , zależnie od nasolenia, płaty śledzia pokrój w poprzek na 1,5 cm paski, wymieszaj z octem, musztardą i pieprzem, odstaw.
Liście kapusty, pozbawione grubszej części (nerwów)pokrój dowolnie ale niezbyt grubo, dodaj pokrojoną w paski paprykę i w piórka cebulę, lekko całość posól, wymieszaj, ugnieć lekko, odstaw na 10-15 minut. Dodaj śledzia, bazylię, olej, wymieszaj całość, odstaw na 3-4 godziny w chłodne miejsce.                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz