No i wstawiam trzeci przepis, który powstał w głowie podczas pobytu w szpitalu, natychmiast po wyjściu "na wolność" wcielony w życie i po dzisiejszej degustacji porannej wstawiam z czystym sumieniem, z dopiskiem: naprawdę pyszny. Czekam na ikrę i wieczorem wykończenie wszystkich śledzi. Chyba trzeba będzie robić nowe, coś nie mam wiadomości, że jest ikra.
Składniki.
* 4 płaty śledzia;
* ½ łyżeczki musztardy;
* 50 ml octu jabłkowego;
* ½ łyżeczki musztardy;
* 50 ml octu jabłkowego;
* 1 duża cebula;
* ⅔ owocu papryki czerwonej;
* 1 łyżeczka bazylii czerwonej; ½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* sól, ilość „w trzy palce”;
* 150 ml oleju z pestek winogron.
* 5-7 liści kapusty pekińskiej;
*
* ⅔ owocu papryki czerwonej;
* 1 łyżeczka bazylii czerwonej; ½ łyżeczki pieprzu zielonego świeżo zmielonego;
* sól, ilość „w trzy palce”;
* 150 ml oleju z pestek winogron.
* 5-7 liści kapusty pekińskiej;
*
Wykonanie.
Wymoczone , zależnie od nasolenia, płaty śledzia pokrój w poprzek na 1,5 cm paski, wymieszaj z octem, musztardą i pieprzem, odstaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz