Inaczej dostanie "ucho od śledzia".
Składniki.
* 4 płaty śledzia;
* 1 łyżeczka czubata musztardy;
* 1 duża cebula;
* 1 łyżeczka bazylii czerwonej;
* ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego;
* sól „ w trzy palce”;
* ⅔ owocu papryki czerwonej;
* nerwy z 5-7 liści kapusty pekińskiej;
* 25 ml octu jabłkowego;
* 100 ml majonezu;
* 50 ml oleju z pestek winogron.
Wykonanie.
Płaty śledzia po wymoczeniu, zależnie od zasolenia, posmaruj wewnątrz musztardą, poskładaj”parami”, obsyp na zewnątrz bazylią odłóż.
Cebulę i paprykę pokrój w piórka, nerwy liści kapusty w tzw. „średnią frytkę”, posól, dodaj pieprz. Odstaw na 10-15 minut.
Cebulę i paprykę pokrój w piórka, nerwy liści kapusty w tzw. „średnią frytkę”, posól, dodaj pieprz. Odstaw na 10-15 minut.
Oj zjadło by się,zjadło :-)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy ;))
Usuń