Pięknie wyglądające w sklepie golonki skusiły kiedyś moją żonę do zakupu, tym samym mnie zmuszając do wymyślenia czegoś niestandardowego. Czy udało mi się to, (?) ... zrób i oceń, zapewniam tylko że warto.
Składniki
(na 4 porcje).
*
2 golonki indycze (ok80 dag);
*
1 kapusta biała (średnicy ok 10 cm);¹]
*
3 cebule (średn. 5 cm);
*
1 marchew(10-15 cm);
*
ok.100 ml octu jabłkowego;
*
5 cm korzenia imbiru;
*
100 ml oleju ryżowego;
*
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
*
¼ łyżeczki kurkumy;
*
½ łyżeczki bazylii;
*
3 liście laurowe(3-5 cm);
*
5 śliwek suszonych;
*
1 łyżka żurawin suszonych;
*
5-7 moreli suszonych;
*
10 dużych pieczarek;
*
sól;
*
ok 150 ml wody.
------------------------------------------------
¹]-
można użyć kapustę włoską
Wykonanie.
Potrzebne
do obróbki: głęboka patelnia(typu wok), lub rondel o grubych
ściankach.
Cała
pierwsza faza na bardzo silnym ogniu.
Golonki,
bez solenia, przyprawiania, obsmaż w oleju do zbrązowienia skórki
ze wszystkich stron, wyjmij i odłóż do innego naczynia, przykryj.
Na tłuszcz wrzuć pokrojoną w grube piórka cebulę, po lekkim
zbrązowieniu dodaj kapustę pokrojoną w kwadraciki 2x2, marchew
startą na grube wiórki, liście laurowe, mieszaj często aby
rozgrzać wszystkie jarzyny, przez ok 5-7minut.
Zmniejsz
płomień do połowy, wlej 100ml wody, wymieszaj, przykryj. Gdy
zacznie wrzeć, dolej ocet ¹),
zmniejsz płomień do minimum (zawartość ma „pyrkotać”), ustaw
patelnię/rondel na płytce dystansowej, duś ok 15-20 min. Od czasu
do czasu zamieszaj, gdy kapusta zmięknie posól całość do smaku.
Korzeń
imbiru poszatkuj w jak najcieńsze plasterki, śliwki, daktyle w
paski i dodaj do kapusty, wsyp połowę papryki, wymieszaj, po 10
min. włóż golonki „na sztorc”, lekko wciskając w kapustę
szerszą (częścią do góry), posyp je solą, kurkumą, bazylią
tak by wszystko leżało na wierzchu i powoli przenikało do mięsa.
Wokół rozłóż morele przepołowione w płaszczyźnie, oraz owoce
żurawiny.
Duś
jeszcze ok 30 minut na minimalnym ogniu. Jeśli trzeba dolej wodę
ale bez przesady. Wyjmij golonki. Przetnij je ,wzdłuż kości, na
pół, usuń kości i cienkie „fiszbiny”(dają się łatwo
wyciągnąć) tak by mięso nie rozpadło się (otrzymasz 4 ładne
porcje), włóż z powrotem do garnka przecięciem do góry, przykryj
warzywnym wsadem, podduś ok 10 minut.
Podałem z kluskami kładzionymi, próba późniejsza z ziemniakami nie zdała egzaminu.
¹)-
jeśli używasz octu własnego, jak ja, znasz jego moc, jeśli to
kupny wlej połowę , po chwili spróbuj, - kapusta ma być lekko
kwaskowata - i ewentualnie dolej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz