Sezon na grillowanie już w połowie, czas więc dodać swoje "dodatki".
Zdaję sobie sprawę że jest tych sosów multum ale nie zaszkodzi dołożyć swój sos do kolekcji blogujących kuchmistrzyń/kuchmistrzów.
Składniki.
*
50ml śmietany gęstej lekko kwaśnej (można użyć jogurt
naturalny);
* 100ml majonezu;
* 100ml majonezu;
*
2
jaja na twardo;
* 10 ząbków czosnku;
* 10 ząbków czosnku;
*po
1 łyżeczce świeżo posiekanych bardzo drobno (!!)
-
bazylii, oregano, melisy, szczypioru, natki pietruszki;¹)
* ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
* ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu;
* sól.
* ¼ łyżeczki mielonego imbiru;
* ½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu;
* sól.
¹)
w sezonie wiosenno-jesiennym dodaję jeszcze posiekany drobno czosnek naciowy
(z działki).
Wykonanie.
Czosnek
przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników, wlej
śmietanę/jogurt zmiksuj wszystko razem, dodaj majonez, dopraw
solą,wymieszaj dokładnie.
Wstaw do schłodzenia na ok 2 godziny (lub do zamrażarki na 15 minut).
Podawaj do mięs czy ryb na gorąco i na zimno, krewetek, tuńczyka.
Równie dobrze smakuje do pieczeni na zimno jak i fondue czy mięs grillowanych.
Wstaw do schłodzenia na ok 2 godziny (lub do zamrażarki na 15 minut).
Podawaj do mięs czy ryb na gorąco i na zimno, krewetek, tuńczyka.
Równie dobrze smakuje do pieczeni na zimno jak i fondue czy mięs grillowanych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz