poniedziałek, 16 lipca 2012

Majonezowo-śmietanowy sos czosnkowy na zimno

 Sezon na grillowanie już w połowie, czas więc dodać swoje "dodatki".
 Zdaję sobie sprawę że jest tych sosów multum ale nie zaszkodzi dołożyć swój sos do kolekcji blogujących kuchmistrzyń/kuchmistrzów.

Składniki.
* 50ml śmietany gęstej lekko kwaśnej (można użyć jogurt naturalny);
*
100ml majonezu;
* 2 jaja na twardo;
*
10 ząbków czosnku;
*po 1 łyżeczce świeżo posiekanych bardzo drobno (!!) - bazylii, oregano, melisy, szczypioru, natki pietruszki;¹)
*
¼ łyżeczki mielonego imbiru;
*
½ łyżeczki świeżo zmielonego zielonego pieprzu;
* sól.
¹) w sezonie wiosenno-jesiennym dodaję jeszcze posiekany drobno czosnek naciowy (z działki).
Wykonanie.
Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj resztę składników, wlej śmietanę/jogurt zmiksuj wszystko razem, dodaj majonez, dopraw solą,wymieszaj dokładnie.
Wstaw do schłodzenia na ok 2 godziny
(lub do zamrażarki na 15 minut).
Podawaj do mięs czy ryb na gorąco i na zimno, krewetek, tuńczyka.
Równie dobrze smakuje do pieczeni na zimno jak i fondue czy mięs grillowanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz