środa, 18 lipca 2012

Warkoczyki drożdżowe wg V-A-M

  Inspiratorką do tego przepisu, a właściwie niemal zmuszony (wirtualnie!) poprzez najechanie mi na ambicję(!) jest jedna z Dziewczyn, którą serdecznie pozdrawiam, jako Autorkę podstawy mojej "cukierniczej twórczości". Za Jej zgodą przepis nieco zmieniłem i tym samym stwierdziliśmy, że jest to właściwie nowy przepis, chociaż wg mnie nie tak bardzo nowy, stąd jego nazwa.
Nieco zaszyfrowana, ale większość naszych Znajomych łatwo odszyfruje wszystkie trzy litery.

Składniki.

Ciasto.
*
2 szkl. mąki tortowej(450);
* 1 szkl mąki kukurydzianej;
* 1 szkl. mąki wrocławskiej(500);
* 1 szkl. mleka ciepłego
* 5 dag drożdży,
* 2 łyżki oleju,
* 2 jajka,
* 3 płaskie łyżki cukru,
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
* - szczypta soli.
 Nadzienie :
* 40 dag tłustego serka-twarogu;
* 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego;
* 2 żółtka;
* 3 czubate łyżki cukru (dowolność do smaku);
* 1 puszka ananasów.
Do posmarowania.
* 2 pozostałe białka;
* łyżka cukru.
Wykonanie. 
Drożdże z łyżką cukru w ½ szklanki mleka i łyżką mąki wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki, dodaj cukier, olej, sól i „ruszone” drożdże, jajka, po czym wymieszaj i wyrób aż ciasto zacznie odstawać od rąk, jeśli trzeba to podsyp nieco mąki.
Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do podwojenia objętości (45-60 min).
Przygotuj masę serową : ser rozetrzyj z żółtkiem i cukrami. Ananasy odcedź, plastry pokrój w małe cząstki, a jeśli kupisz już krojone to podziel te cząstki na mniejsze.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, które z kolei podziel na 3 części. Każdą z trzech części rozwałkuj na prostokąt szerokości ok. 8-10 cm i nieco większej długości niż blachy na której będziesz piec.Bardziej przydatny jest w tym przypadku karbowany wałeczek (foto), aniżeli zwykły wałek.
Każdy z prostokątów posmaruj cienko masą serową i nałóż pokrojone ananasy, połącz oba brzegi wzdłuż prostokąta, tworząc nafaszerowany wałeczek, złącze zawiń pod spód i lekko uciskając wałek palcami przesuwając je w stronę końców wałka ciasta, rozciągnij jeszcze nieco wałeczek.
Czynności te radzę wykonać na papierze do pieczenia, co ułatwia robienie pasma do warkocza jak i przenoszenie na blachę. Sporządź tak trzy "pasma warkocza”.
Zapleć warkocz, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz całą „operację” z drugą częścią ciasta i zostaw oba „warkocze” na ok 15 min. żeby jeszcze podrosły.
Posmaruj roztrzepanym białkiem z domieszką połowy cukru, pozostałym cukrem posyp po wierzchu.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C ( z termoobiegiem) , a bez termoobiegu 190°C i piecz do zrumienienia (ok. 20 - 30 min)
Po upieczeniu pozostaw włączony termowentylator, wyłącz grzałki uchyl lekko drzwiczki piekarnika na ok 20 minut.
Wyjmujesz i po wystudzeniu ...
Smacznego.
P.S.
 Moja wersja, jak łatwo zauważyć  porównując oba przepisy, jest nieco rozwlekła, ale ja piszę swoje również dla ... jak w deklaracji mojej: " Dla kogo  ..."
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz