Obok kabaczków, dyni makaronowej to kolejne warzywko jakie uprawiam na działce. Przy czym obie dynie doskonale przechowują się w piwnicy aż do wiosny.
Sporządzać z nich można tak przekąski jak i dania stosowane przy różnych dietach odchudzających jak i chorobowych. Można również dynię hokaido potraktować jako doskonały zamiennik za ziemniaki.
Wiele informacji na temat obu dyń można znaleźć w internecie, dlatego przechodzę do mojego przepisu.
Składniki.
*
1 dynia hokkaido;
*
2 łyżeczki czosnku granulowanego;
*
1 łyżeczka bazylii;
*
¼ łyżeczki papryki mielonej ostrej;
*
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej;
*
2 owoce papryki świeżej (czerwonej,zielonej)
*
1 łyżeczka pieprzu ziołowego(!)
*
15 dag cebuli;
oraz:
*
50 ml oleju;
*
sól ;
lub
w przypadku wersji diety Dukana, jarskiej,albo vege:
*
¼ szkl mleka ( 0,5% tłuszczu);
*
1 kostka bulionu jarzynowego;
-
można, dodatkowo:
*20
dag sera żółtego grubo startego.
-----
- miarą jest szklanka o poj. 250ml
-----
- miarą jest szklanka o poj. 250ml
Wykonanie.
Dynię
umyj, przetnij na cztery części, wybierz dokładnie ziarna wraz z
przylegającym miękkim miąższem. Każdą z części potnij na
paski o mniej więcej kwadratowym przekroju, obierz i dopiero potnij
na ok 2 cm odcinki.
Jeśli
nie robisz do wersji całkiem beztłuszczowej to posól, wymieszaj z
olejem.
Paprykę
oczyść, potnij na 2-3 cm kwadraty, cebule w dość grube piórka.
Wszystko
wymieszaj, przełóż do brytfanny/naczyniu do zapiekania o
odpowiednich rozmiarach, lub umieść w rękawie do pieczenia.
Zapiekaj
w temp 180º
C ( z termo-obiegiem)ok. 20 min, odkryj i dopiekaj do chwili lekkiego
zbrązowienia powierzchni. Jednocześnie odparowaniu ulegnie dość
duża ilość soku, co jest pożądanym „zjawiskiem”
Jeśli
chcesz potraktować jako danie podstawowe właściwsza będzie
(jednak!)wersja z mlekiem, dodaj mieszankę kostki z mlekiem przed
zapiekaniem.
W
przypadku apetytu na wersję z serem, po odkryciu posyp po wierzchu i
zapiekaj do lekkiego jego przypieczenia.
Tak
sporządzoną dynię możesz potraktować jako lekką przekąskę(!)
lub zamiennik za ziemniaki.
Gwarantuję
pełne zaskoczenie biesiadników i opróżnione talerze.
Podana
z kurczakiem, z halogenowego pieczenia, również pyszna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz