czwartek, 26 lipca 2012

Dynia hokkaido

Obok kabaczków, dyni makaronowej to kolejne warzywko jakie uprawiam na działce. Przy czym obie dynie doskonale przechowują się w piwnicy aż do wiosny.
Sporządzać z nich można tak przekąski jak i dania stosowane przy różnych dietach odchudzających jak i chorobowych. Można również dynię hokaido potraktować jako doskonały zamiennik za ziemniaki.
 Wiele informacji na temat obu dyń można znaleźć w internecie, dlatego przechodzę do mojego przepisu.

Składniki.
* 1 dynia hokkaido;
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego;
* 1 łyżeczka bazylii;
* ¼ łyżeczki papryki mielonej ostrej;
* ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej;
* 2 owoce papryki świeżej (czerwonej,zielonej)
* 1 łyżeczka pieprzu ziołowego(!)
* 15 dag cebuli;
oraz:
* 50 ml oleju;
* sól ;
lub w przypadku wersji diety Dukana, jarskiej,albo vege:
* ¼ szkl mleka ( 0,5% tłuszczu);
* 1 kostka bulionu jarzynowego;
- można, dodatkowo:
*20 dag sera żółtego grubo startego.
                              -----
- miarą jest szklanka o poj. 250ml
Wykonanie.
Dynię umyj, przetnij na cztery części, wybierz dokładnie ziarna wraz z przylegającym miękkim miąższem. Każdą z części potnij na paski o mniej więcej kwadratowym przekroju, obierz i dopiero potnij na ok 2 cm odcinki.
Jeśli nie robisz do wersji całkiem beztłuszczowej to posól, wymieszaj z olejem.
Paprykę oczyść, potnij na 2-3 cm kwadraty, cebule w dość grube piórka.
Wszystko wymieszaj, przełóż do brytfanny/naczyniu do zapiekania o odpowiednich rozmiarach, lub umieść w rękawie do pieczenia.
Zapiekaj w temp 180º C ( z termo-obiegiem)ok. 20 min, odkryj i dopiekaj do chwili lekkiego zbrązowienia powierzchni. Jednocześnie odparowaniu ulegnie dość duża ilość soku, co jest pożądanym „zjawiskiem”
Jeśli chcesz potraktować jako danie podstawowe właściwsza będzie (jednak!)wersja z mlekiem, dodaj mieszankę kostki z mlekiem przed zapiekaniem.

W przypadku apetytu na wersję z serem, po odkryciu posyp po wierzchu i zapiekaj do lekkiego jego przypieczenia.
Tak sporządzoną dynię możesz potraktować jako lekką przekąskę(!) lub zamiennik za ziemniaki.
Gwarantuję pełne zaskoczenie biesiadników i opróżnione talerze.

Podana z kurczakiem, z halogenowego pieczenia, również pyszna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz