Składniki
Składników
na naleśniki jak i sposobu wykonania nie podaję, jest to już
„standard szkoleniowy” każdego adepta sztuki kulinarnej, 
najlepiej usmażyć takie o grubości 1 - 1,5 mm, tzw. „biszkoptowe”.¹]
Farsz
na 10-15 naleśników
*
 20  dag twarogu półtłustego;
*
 2 żółtka ; ²]
*
1 łyżka cukru trzcinowego;
*
½ łyżeczki cukru 
waniliowego/wanilinowego;
*
50 dag truskawek;
*
tłuszcz do smażenia zawiniętych naleśników.
   
 ------
   ------    ------    -----
¹]
- robi się tak samo  jak zwyczajne, tylko białko dodaj ubite na
sztywno, potem  dokładnie wymieszaj, na wolnych obrotach  trzepaczek
.
²]
– białka możesz  ubić i dodać do ciasta, zmniejszając ilość
całych  jaj.
Wykonanie. 
Zrób masę twarogową z twarogu, żółtek i cukrów, rozłóż na naleśniku,
na wierzch poukładaj przecięte na 3 części truskawki układając
odpowiednio na krokiety:
 
 lub na ruloniki...
 Polecam ruloniki, mniej
kłopotliwe a wygodniejsze w jedzeniu. Smaż na małym  ogniu, na
maśle , można na  klarowanym .
Najlepiej
podać z bitą śmietaną.
                                                                      SMACZNEGO
Przepyszne!
OdpowiedzUsuńA Wiesz, i tym razem nie muszę Ci wierzyć na słowo, faktycznie pychota. Już były z jagodami również, a ja nawet z czarną porzeczką próbowałem, nie były specjalne. Wolę cz. porzeczkę na surowo, prosto z krzaczka.
UsuńPychol, za odwiedziny i komentarz(yk).