piątek, 5 lipca 2013

Stek z indyka na kapuście zapiekany

Czasem drób może "wyjść bokiem", dlatego wszelkie urozmaicenia powodują, że mięso z drobiu smakuje zupełnie inaczej. Nie wierzysz, sprawdź.


Składniki na 8 porcji  ¹]

* 1,5 kg piersi indyczej;
* 2 łyżki oleju z ryżu (lub oliwy);
* 1 duża główka młodej kapusty;
* 1 duża cebula;
* 1 marchewka;
* 5-7 ziaren ziela angielskiego;
* 4-5 liści laurowych;
* 10 dag boczku wędzonego surowego;
* 3-4 pomidory;
* ¼ łyżeczki cukru;
* ¼ łyżeczki kminku mielonego;
* 1 kostka mięsna (użyłem „Winiary”);
* 9-10 szt ziemniaków;
* ¾ szklanki startego sera żółtego;
* łyżka masła klarowanego (lub inny tłuszcz);
* ¼ szkl. tartej bułki;
* - sól, czosnek granulowany, pieprz zielony, papryka słodka mielona.                                ------------------------
  ¹] - można zmniejszyć ilość mięsa/porcji, zachowując pozostałe ilości składników.

Wykonanie.
Filet z indyka pokrój w dość grube plastry, przesyp lekko solą, czosnkiem i pieprzem, i po godzinie polej olejem, wymieszaj, odstaw na godzinę.
Ziemniaki ugotuj posolone nieco mocniej ale na ½ twardości, połowę ilości pokrój w ćwiartki, połowę tylko przetnij na pół.
Pokrojoną w kostkę kapustę zalej wrzątkiem, dodaj cukier, mieszając pogotuj 5 minut, odcedź,
 dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz czosnek i rozkruszoną kostkę mięsną oraz pokrojony w paski/kostkę boczek wysmażony niezbyt mocno.
Tłuszcz który pozostanie na patelni wystarczy do lekkiego zbrązowienia pokrojonej w kostkę cebuli, którą dodaj również do kapusty. Dodaj marchewkę pokrojoną (startą) w możliwie najcieńsze plasterki i kminek. Całość dokładnie wymieszaj. Mięso obsmaż na grillowej patelni z obu stron, na silnym ogniu.

Pomidory po sparzeniu i ściągnięciu skórki pokrój na ćwiartki.
Brytfannę po wysmarowaniu tłuszczem i obsypaniu tartą bułką wyłóż wokół połówkami ziemniaków, powierzchnią przekrojoną do góry, posyp słodką papryką, środek wyłóż niezbyt grubo kapustą 
na której układaj steki, wkładając między nie kapustę i ćwiartki pomidorów,
resztę kapusty rozłóż na położonych wcześniej połówkach ziemniaków i na wierzch wokół poukładaj ćwiartki ziemniaków.

Przykryj brytfannę folią, zrób 4 dziurki
zapiekaj 60 minut w temp 180 º C,
zdejmij folię, posyp steki startym serem, możesz dodać jeszcze plastry pomidora, wstaw do piekarnika na jeszcze 15 minut.
 Gotowe




Smacznego ...

4 komentarze:

  1. Świetna propozycja, z pewnością wrócę do tego przepisu :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś jadłem odgrzany, muszę przyznać, chyba smak jeszcze lepszy, dołożyłem sobie dwa surowe pomidory, jako "surówkę"

      Usuń
  2. A dlaczego "oleju z ryżu lub oliwy"? Olej rzepakowy stosowany powszechnie w kuchni jest najzdrowszym ze wszystkich olejów - ma najlepszy skład tłuszczowy i neutralny smak - nadaje się do wszystkiego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy oczywiście ma prawo stosować inne tłuszcze, jak i wierzyć reklamom. Ja podaję tylko to co sam sprawdzam i to przynajmniej kilkakrotnie. Używając patelni grillowej, czy poddając cokolwiek krótkotrwałej i wysokotemperaturowej obróbce, sprawdź proszę temperatury dymienia (czyli inaczej możliwość przypalenia). Ryżowy ma najwyższą ze znanych mi , chyba 230 stopni), jest w i-necie nawet dużo na ten temat, co sam potwierdzam od lat stosując. Owszem nasz krajowy olej stosuję nawet do śledzi, czasem stosując mieszanki, w tym do smażenia również tak ryb jak i placków ziemniaczanych.
      Do sałatek stosuję czasem ryżowy, czasem z pestek winogron, chociażby ze względu na kaloryczność, gdzie nasze oleje jak na razie przegrywają.
      Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin i komentarzy, które często pomagają w wyjaśnieniu niektórych wątpliwości

      Usuń