Czasem drób może "wyjść bokiem", dlatego wszelkie urozmaicenia powodują, że mięso z drobiu smakuje zupełnie inaczej. Nie wierzysz, sprawdź.
*
1,5 kg piersi indyczej;
*
2 łyżki oleju z ryżu (lub oliwy);
*
1 duża główka młodej kapusty;
*
1 duża cebula;
*
1 marchewka;
*
5-7 ziaren ziela angielskiego;
*
4-5 liści laurowych;
*
10 dag boczku wędzonego surowego;
*
3-4 pomidory;
*
¼ łyżeczki cukru;
*
¼ łyżeczki kminku
mielonego;
*
1 kostka mięsna (użyłem „Winiary”);
*
9-10 szt ziemniaków;
*
¾ szklanki startego sera
żółtego;
*
łyżka masła klarowanego (lub inny tłuszcz);
*
¼ szkl. tartej bułki;
*
- sól, czosnek granulowany, pieprz zielony, papryka słodka mielona. ------------------------
¹] - można zmniejszyć ilość mięsa/porcji, zachowując pozostałe ilości składników.
¹] - można zmniejszyć ilość mięsa/porcji, zachowując pozostałe ilości składników.
Wykonanie.
Filet
z indyka pokrój w dość grube plastry, przesyp lekko solą,
czosnkiem i pieprzem, i po godzinie polej olejem, wymieszaj, odstaw
na godzinę.
Ziemniaki
ugotuj posolone nieco mocniej ale na ½
twardości, połowę ilości pokrój w ćwiartki, połowę tylko
przetnij na pół.
Pokrojoną
w kostkę kapustę zalej wrzątkiem, dodaj cukier, mieszając pogotuj
5 minut, odcedź,
dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz czosnek i
rozkruszoną kostkę mięsną oraz pokrojony w paski/kostkę boczek
wysmażony niezbyt mocno.
Tłuszcz który pozostanie na patelni
wystarczy do lekkiego zbrązowienia pokrojonej w kostkę cebuli,
którą dodaj również do kapusty. Dodaj marchewkę pokrojoną
(startą) w możliwie najcieńsze plasterki i kminek. Całość
dokładnie wymieszaj. Mięso
obsmaż na grillowej patelni z obu stron, na silnym ogniu.
Pomidory
po sparzeniu i ściągnięciu skórki pokrój na ćwiartki.
Brytfannę
po wysmarowaniu tłuszczem i obsypaniu tartą bułką wyłóż wokół
połówkami ziemniaków, powierzchnią przekrojoną do góry, posyp
słodką papryką, środek wyłóż niezbyt grubo kapustą
na
której układaj steki, wkładając między nie kapustę i ćwiartki
pomidorów,resztę kapusty rozłóż na położonych wcześniej połówkach ziemniaków i na wierzch wokół poukładaj ćwiartki ziemniaków.
Przykryj
brytfannę folią, zrób 4 dziurki
zapiekaj 60 minut w temp 180 º
C,zdejmij folię, posyp steki startym serem, możesz dodać jeszcze plastry pomidora, wstaw do piekarnika na jeszcze 15 minut.
Gotowe
Smacznego ...
Świetna propozycja, z pewnością wrócę do tego przepisu :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś jadłem odgrzany, muszę przyznać, chyba smak jeszcze lepszy, dołożyłem sobie dwa surowe pomidory, jako "surówkę"
UsuńA dlaczego "oleju z ryżu lub oliwy"? Olej rzepakowy stosowany powszechnie w kuchni jest najzdrowszym ze wszystkich olejów - ma najlepszy skład tłuszczowy i neutralny smak - nadaje się do wszystkiego!
OdpowiedzUsuńKażdy oczywiście ma prawo stosować inne tłuszcze, jak i wierzyć reklamom. Ja podaję tylko to co sam sprawdzam i to przynajmniej kilkakrotnie. Używając patelni grillowej, czy poddając cokolwiek krótkotrwałej i wysokotemperaturowej obróbce, sprawdź proszę temperatury dymienia (czyli inaczej możliwość przypalenia). Ryżowy ma najwyższą ze znanych mi , chyba 230 stopni), jest w i-necie nawet dużo na ten temat, co sam potwierdzam od lat stosując. Owszem nasz krajowy olej stosuję nawet do śledzi, czasem stosując mieszanki, w tym do smażenia również tak ryb jak i placków ziemniaczanych.
UsuńDo sałatek stosuję czasem ryżowy, czasem z pestek winogron, chociażby ze względu na kaloryczność, gdzie nasze oleje jak na razie przegrywają.
Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin i komentarzy, które często pomagają w wyjaśnieniu niektórych wątpliwości